Se pare că am pus-o de o trilogie, dar subiectul e prea vast ca să mă opresc aici. Am ajuns la bucătăria internă a cărții adică la editarea ei. Aici, cum bine spune Paul Maior, „freacă tu la cap editura ca să nu îți distrugă ei cartea”.

Implică-te în toate procesele de până la publicare și de după. Editura are mai multe titluri între care trebuie să se împartă. Tu ai doar cartea ta.

Redactorul îți propune diverse modificări pentru a respecta normele impuse de editură. Tot el se va ocupa cu machetarea: format, font, mărime litere etc. Apoi un tehnoredactor va aplica toate acestea pentru a obține un PDF cu aspectul viitoarei cărți.

Apoi, teoretic, cartea ajunge la un corector profesionist, dar să nu te miri dacă vei găsi mai multe greșeli decât în manuscrisul original. Citește și recitește după fiecare astfel de etapă. Urmărește notele de subsol, explicațiile imaginilor, bibliografia, într-un cuvânt totul. Încă un aspect. Atunci când citești textul scris de tine ai tendința de a mai sări peste cuvinte deoarece cunoști ce ai scris. Din acest motiv e bine să rogi pe cineva din familie sau niște prieteni să facă o corectură separată, obligatoriu cu pix roșu ca fie vizibile. Când ești mie la sută sigur că totul arată cum vrei tu să arate, abia atunci dai bunul de tipar și cartea poate pleca la tipografie. Va trebui să dai bun de tipar și pentru copertă. La fel, trebuie să urmărești fiecare detaliu. Nu vrei o copertă cu erori.

După tipărire urmează partea de difuzare unde nu prea ai cum să te implici. Editura distribuie cartea conform contractelor existente. Însă se poți implica în promovare. Îți recomand să soliciți un interviu gratuit de promovare pe Booknation.ro. Nu îți pot da prea multe sfaturi aici deoarece încă sunt în stadiul de a descoperi cum se face promovarea pentru cartea mea În căutarea familiei pierdute.

Despre același subiect:
Publică-ți cartea!
Publică-ți cartea! (2)

Sursă foto: Ziua de Constanța.

bookzone.ro%20

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

Publică-ţi cartea! – Lutyk · 24 februarie 2021 la 3:32 PM

[…] Despre același subiect:Publică-ți cartea! (2)Publică-ți cartea! (3) […]

Publică-ţi cartea! (2) – Lutyk · 24 februarie 2021 la 3:32 PM

[…] Despre același subiect:Publică-ți cartea!Publică-ți cartea! (3) […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar