Această postare este despre cartea „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” de Alexandra Furnea. Am ales acest titlu deoarece de când am citit Prefața și apoi pe tot parcursul lecturii mi-a răsunat în cap refrenul cântecului „Golan Post-Mortem” al regretatului Cristian Pațurcă: „Mi-e greu titlul de erou, Căci frați noi suntem […]” Toți cei care au fost în acel club blestemat sunt eroi ai războiului contra corupției, a nepăsării.
Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars. [mini recenzie]
Mi-aș fi dorit ca această carte să nu existe, nu pentru cum e scrisă ci pentru că mi-aș fi dorit ca tragedia din „crematoriul” Colectiv să nu se petreacă niciodată. Pe scurt, despre această carte aș spune: „Gândiți-vă la cel mai negru coșmar sau la filmul de groază cel mai dur și înmulțiți cu 100!” Dacă la un film de groază ai măcar liniștea sufletească dată de faptul că totul este ficțiune, în această carte totul este real. Este mai mult decât un jurnal sau o carte. Este un adevărat rechizitoriu care se poate folosi pentru acuzarea și trimiterea în pușcărie a celor care gestionau și lucrau în Spitalul de Arși din București: spitalul nevindecării.
Un coșmar perpetuu
Nu recomand această carte celor slabi de înger. E o lectură de șoc ce îți face sufletul țăndări. Citești și nu înțelegi cum de există ființe care preferă să mintă că „au tot ce le trebuie” în condițiile în care dotările lor sunt ale unui spital de campanie; cum de există ființe fără nici o urmă de compasiune pentru bolnavi și care totuși au titlul de doctori.
Din păcate, în zilele noastre, majoritatea celor care se duc la medicină o fac nu din pasiune sau din dorința de a ajuta ci pentru simplu motiv că „se câștigă bine”. Dar, chiar și așa, e cale lungă până la lipsa totală de umanitate de care au dat dovadă javrele de la Spitalul de Arși. Singura explicație pe care o găsesc este că, asemeni unora din lagărele naziste sau din gulagurile sovietice, sunt niște nebuni cărora le făcea plăcere să chinuie oamenii.
Goodreads și alte mărunțișuri
Nu am știut dacă să acord doar o stea acestei cărți sau un maxim de cinci. Pe de o parte vrei să uiți cât mai repede toate ororile descrise în această carte, să îi acorzi o notă cât mai mică astfel încât lumea să nu afle de ea; să „ascunzi gunoiul sub preș” cum se spune în popor. Pe de altă parte ai vrea ca acest volum să devină o lectură sine qua non, chiar obligatorie ca toată lumea să știe la ce să se aștepte când merge într-un spital de stat din România. Și atunci când toată lumea o să știe ce s-a întâmplat acolo, în club, dar mai ales în spitalul nevindecării, atunci poate se va schimba ceva în sistemul medical românesc.
Fiind lansată în anul 2022 de editura Humanitas, cartea este disponibilă în majoritatea librăriilor fizice sau on-line. De asemenea se poate cumpăra și de pe Google Books în variantă electronică.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!
0 comentarii