Așa cum spuneam într-un articol mai vechi, Arhivele Naționale ale României sunt o sursă bogată de informații pentru cercetarea genealogică.

Arhivele Naționale ale României
Arhivele Naționale ale României

Arhivele Naționale – cum obți informații

Există câteva căi de a obține informațiile dorite de la arhive:

  1. prin corespondență (scrisoare sau e-mail): trimiteți o cerere către Direcția Județeană a Arhivelor Naționale unde se află documentele ce prezintă interes prin care solicitați copii ale respectivelor acte. Aceste copii costă, iar prețul variază în funcție de ce solicitați. Astfel, dacă vreți o copie autentificată aceasta costă 90 lei pentru fiecare document. Dacă solicitați copii digitale, prețul este de 7 lei, dar nu știu dacă e valabil pentru fiecare document sau pentru fiecare pagină.
  2. Puteți merge personal la arhive. La prima vizită completați o cerere pentru permis de cercetător și vi se eliberează unul pe loc. Apoi studiați inventarele și completați o cerere pentru aducerea volumelor în sala de studiu într-o anumită zi. Puteți solicita maximum 15 volume de documente pe zi. În pandemie limita era de 7 sau 8. Când aveți actele solicitate în față aveți două variante: fie le analizați pe loc și luați notițe, fie le fotografiați pe toate (cu telefonul sau cu un aparat foto digital) – obligatoriu fără bliț – și le studiați acasă. În cazul din urmă trebuie să plătiți o taxă de 7 lei / zi, indiferent câte poze faceți.
    Eu am preferat pozele digitale pentru că în acest fel ai acces facil la documente. De exemplu, dacă găsești înregistrarea căsătoriei unui strămoș, vei vrea să găsești informații și despre soție, socrii, părinții socrilor etc. Dacă informațiile nu sunt în catastifele din fața ta și sunt în cele pe care le-ai văzut cu altă ocazie, asta înseamnă că trebuie să faci o nouă cerere și să le soliciți din nou. Eu am preferat să fac câteva drumuri la Direcția Județeană Prahova a Arhivelor Naționale unde am fotografiat toată starea civilă din Breaza de Sus (trebuie să repet operațiunea și pentru Breaza de Jos) și să analizez conținutul acasă unde pot reveni la oricare dintre documente după pofta inimii.
  3. Când stai într-un județ îndepărtat, există și varianta colaborării cu cineva care locuiește în județul de interes. Astfel puteți ruga pe cineva să se ducă la arhive pentru a face acele poze. Dacă ești în București sau în străinătate, dar ești de loc din Maramureș sau Suceava e destul de complicat să te duci acolo personal.

Tips & tricks

Unele inventare le găsiți pe site-ul Arhivelor Naționale. Înainte să vă deplasați în alte județe trimiteți un e-mail prin care rugați să vă confirme că au actele care vă interesează.

Catagrafia din 1838 și recensămintele le găsiți la București (sediul central) și la Ialomița. Exceptând catagrafia din 1838, care fie vorba între noi e un recensământ în toată regula, recensămintele nu sunt disponibile în sala de studiu.

Arhivarii sunt foarte amabili și binevoitori. Dacă aveți nelămuriri, ei vă ajută prompt. Totuși eu nu am reușit până acum să îi conving pe cei de la Prahova să mă lase să văd actele translative de proprietate (testamente, moșteniri, vânzări) sau pe cele de împroprietărire de la reformele agrare din 1864 și/sau 1920.

O listă cu tarifele serviciilor oferite de Arhivele Naționale ale României găsiți aici.

Sursă foto: Hotnews.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar