Costi Boșneag - Ale noastre sfinte cruciAm aflat de această carte în urma unor comentarii pe Facebook. Deoarece Costi Boșneag dorea să citească cartea mea și eu pe a lui, am făcut schimb de cărți.

Citind reacția lui pe Goodreads constat că amândoi ne-am așteptat la altceva. Nu știu la ce se aștepta Costi Boșneag, dar eu mă așteptam la o carte document, cu persoanje reale, cu povestiri ale veteranilor, care să mă ajute în cercetările mele. Am primit în schimb un roman bazat, e adevărat, pe întâmplări reale: luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Bucovinei și Basarabiei de sub jugul bolșevic.

În copilărie citeam cu mare plăcere romanele lui Jules Verne. După revoluție am descoperit un alt autor de romane istorice, Sven Hassel, și seria sa despre al doilea război mondial. Întotdeauna am regretat că nu avem și noi astfel de autori care să romanțeze istoria noastră și să o promoveze. Dacă în ce privește Evul Mediu românesc, mai am de așteptat, Costi Boșneag pare să ocupe golul legat de frontul de est.

Ale noastre sfinte cruci

Romanul „Ale noastre sfinte cruci” este primul din seria „Pentru neam și țară”. Este însă și singurul apărut până în prezent, celelalte fiind în lucru. Autorul prezintă luptele de pe frontul de est prin prisma soldaților și ofițerilor dintr-un regiment fictiv de infanterie din București. Cartea este foarte bine scrisă ceea ce a făcut să o citesc „pe nerăsuflate”. Dacă nu trebuia să ajung și la serviciu o terminam într-o singură zi. Așa am avut nevoie de două zile.

M-am bucurat să găsesc la finalul cărții o listă cu cei morți pe acele câmpuri de luptă. Din păcate multe dintre „ale noastre sfinte cruci” au fost fărâmate de sovietici după război.

Goodreads și alte mărunțișuri

Pe la jumătatea cărții are un pasaj consistent, de câteva pagini, în care prezintă situația pe întregul front, din Bucovina până în Bugeac la Marea Neagră. Chiar dacă sunt genul de informații pe care mă așteptam să le găsesc în toată cartea, ele nu își au locul într-un roman. Rup firul acțiunii. Trebuiau prezentate mult mai succint sau chiar limitate la regiunea în care se desfășoară operațiunile din carte. Este singurul motiv pentru care am acordat doar patru stele (din cinci) pe Goodreads.

Cartea este publicată anul trecut (2021) în regie proprie ceea ce înseamnă că nu o găsiți, din păcate, în marile lanțuri de librării. Cel mai simplu, luați legătura direct cu autorul pe Facebook sau pe Goodreads.

Aștept apariția următoarelor volume din serie.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

badin.roNo Gravatar · 28 ianuarie 2023 la 9:28 PM

Buna, cred ca blogul tau ar putea avea probleme de compatibilitate cu browserul. Cand ma uit la site-ul dvs. in Safari, arata bine, dar la deschiderea in Internet Explorer, are unele suprapuneri. Am vrut doar sa va avertizez rapid! In afara de asta, minunat blog!

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar