Breaza

Breaza de Matei Stăncioiu şi Emanoil Copăcianu este o monografie a oraşului prahovean, sau aş putea spune o minimonografie.

Nu sunt un pasionat al acestui gen de lucrări, aceasta fiind abia a doua. Prima monografie citită a fost File din istoria satului Iordăneşti scrisă de Dumitru Covalciuc, Nicolae Şapcă şi Ciprian Bojescu. Aceasta este o lucrare de 600 de pagini, apărută în anul 2013 şi pe care am primit-o cadou de la primarul localităţii, dl. Gheorghe Lutic.

Revenind la cartea domnilor Matei Stăncioiu şi Emanoil Copăcianu, publicată în 1982 pot spune că la început am fost dezamăgit. Toate vacanţele mi le-am petrecut în acest orăşel de pe Valea Prahovei şi istoria familiei mele este legată parţial de el. Conform recensămintelor, Breaza e de aproximativ 10 ori mai mare decât Iordăneşti şi totuşi monografia Brezei are doar 144 de pagini.

Un alt motiv de dezamăgirea a fost faptul paginile 97-112 lipsesc cu desăvârşire. Nu sunt semne de rupturi sau alte violenţe. Pur şi simplu lipsesc. Sper să mă ajute Cărţile Ploieştiului cu nişte poze.

Lucrarea e împărţită în trei părţi aproximativ egale: Geografie, Istorie şi Turism. Cartea e bine scrisă şi în ciuda epocii în care a apărut nu are referiri la Partidul Comunist Român. Mă gândesc că diferenţa dintre cele două monografii este dată şi de dificultăţile de cercetare specifice vremurilor comuniste, greutăţi care nu au mai fost întâmpinate de autorii din satul bucovinean.

Marea bucurie a lecturii acestei cărţi a fost dată de menţionarea unui nume din satul muntean: Tudor FLUŞTĂIU care înainte de 1800 deţinea o piuă cu o singură roată pe malul Prahovei. Cei care mi-au citit cartea ştiu că unul dintre străbunicii mei se numea Floştoiu. Nefiind un nume foarte uzitat şi asemănarea evidentă dintre cele două mă fac să cred că e vorba de un strămoş.

Cercetările continuă.

Goodreads şi alte mărunţişuri

În ciuda dezamăgirilor de care pomeneam mai sus, am acordat acestei cărţi patru stele pe Goodreads.

Fiind publicată în urmă cu aproape 40 de ani, cartea mai este disponibilă doar la anticariat.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

1 comentariu

"Strămoşi pe alese" de Filip-Lucian Iorga [mini recenzie] - Lutyk.ro · 12 octombrie 2021 la 7:01 AM

[…] se poate repeta în Breaza, unde la 1799 exista un Tudor Fluștăiu, proprietar de piuă cu o singură roată pe malul […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar