Lucrarea Un Nürnberg pentru crimele comuniste de Gabriel Gherasim este de fapt o broșură. Are doar 62 de pagini și în cea mai mare parte este doar un interviu cu profesorul Renato Cristin. Unele întrebări sunt atât de lungi încât depășesc răspunsurile și uneori nu mai ești sigur dacă ceea ce citești face parte din întrebare sau din răspuns.
Subiectul este demn de o lucrare mult mai amplă. Totuși, așa cum am precizat și în cartea În căutarea familiei pierdute, o istorie sau chiar un proces al comunismului nu se poate face fără o prezentare a fazei incipiente din perioada interbelică.
Profesorul Renato Cristin susține că se încearcă „transformarea culturală și etnică cu efecte de distrugere a identității occidentale”, chiar și în SUA. Mai mult, el asociază mișcări precum „Black Lifes Matter” cu neocomunismul.
Din această lucrare am reținut un citat din Vladimir Bukovski, unul dintre cei care a lansat ideea unor procese în genul celor de la Nürnberg pentru comunismul din lumea întreagă.
Goodreads și alte mărunțișuri
Nu contest cele expuse în această lucrare, dar nu am fost impresionat: doar două stele pe Goodreads.
Cartea poate fi descărcată de pe site-ul autorului sau o puteți asculta audio în înregistrarea de mai jos:
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!
1 comentariu
Povestea Elisabetei Rizea din Nucşoara [mini recenzie] - Lutyk.ro · 6 octombrie 2021 la 6:31 AM
[…] În urmă cu un an citeam cartea Aniţei Nandriş: 20 de ani în Siberia, care m-a impresionat foarte mult. Poate şi pentru că cele două surori ale bunicului meu au avut aceeaşi soartă. Am început să citesc povestea Elisabetei Rizea din Nucşoara cu gândul la cea a bucovinencei din satul Mahala. Din punct de vedere al istoriei cele două lucrări sunt similare, chiar complementare și constituie adevărate depoziții ale acuzării într-un eventual proces al comunismului. […]