Notarea în cartea funciară

De la bun început vreau să precizez că acest articol nu o să fie unul foarte tehnic. De ce? Pentru că ar însemna să folosesc prea mulți termeni specifici dreptului în general și dreptului civil în special și pentru cineva care nu e familiarizat cu domeniul poate să fie dificil de înțeles. Dacă ai întrebări le poți lăsa în comentarii sau poți apela la un cadastrist, la un notar sau la un avocat. 

diferența dintre posesor și proprietar

Care-i diferența dintre posesor și proprietar? Dacă împrumuți o carte, ea se află în posesia ta, dar nu ești proprietar. Ea este proprietatea celui de la care ai luat-o. Desigur, aste este o exemplificare la modul cel mai banal, dar mai există multe alte detalii și noțiuni juridice pe care nu le voi menționa aici. La fel și în cazul imobilelor: dacă folosești un teren nu înseamnă neapărat că ești proprietar. Dacă nu ai acte, ești doar posesor.

Modul prin care cineva care are în posesie un imobil poate deveni proprietar se numește uzucapiune. În vechiul Cod Civil termenele de posesie neîntreruptă și netulburată erau foarte mari (de la 10 la 30 de ani) și procedura extrem de greoaie, ceea ce a făcut ca această instituție a dreptului civil să fie foarte rar folosită.

În urma adoptării noului Cod Civil apare un nou termen pentru prescripția achizitivă: posesia tabulară de 5 ani. În urmă cu exact 3 ani a intrat în vigoare Legea 185/2018 care reduce acest termen la 3 ani și reduce birocrația pentru notarea posesiei în cartea funciară.

Concret, despre ce este vorba! Ai un teren la țară despre care toată lumea de acolo știe că îți aparține, plătești impozit pentru el, dar nu ai nici un act (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor sau măcar o chitanță de mână) care să dovedească că ești proprietar. Acum, poți cere notarea posesiei în cartea funciară și după îndeplinirea termenului de 3 ani de la data notării dobândești dreptul de proprietate în mod automat.

Condiţie:

Există totuși o condiție și anume ca în decursul acestor 3 ani să nu fi fost notate în cartea funciară litigii cu privire la imobilul în cauză. Astfel, după ce trece termenul prevăzut de lege, registratorul, adică OCPI județean, este obligat să efectueze intabularea în cartea funciară a acestui drept dobândit prin efectul legii. Dacă nu o face, persoană interesată poate depune o cerere în acest sens.


Situația este similară în cazul în care, conform măsurătorii cadastrale aveți mai mult teren decât în acte. Cereți notarea posesiei și după 3 ani deveniți proprietari cu acte în regulă și pe diferența de teren.

sursă foto: consultantarapida.ro


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar