După ani de zile de mers pe litoralul românesc a venit vremea să mai schimbăm şi noi apa de mare. Pentru acest an am ales Thasos şi la recomandarea unei prietene ne-am rezervat o cameră triplă la Akti Klisma în localitatea Skala Kallirachi.

11 august 2019 – drumul până pe insula Thasos

La mai puţin de o lună de la întoarcerea din Moldova am pornit din nou la drum. Am plecat devreme de acasă, astfel încât la răsăritul soarelui ajungeam la vama Giurgiu. Pentru că nu ne grăbea nimeni şi era prima oară când mergeam pe aceste drumuri din Bulgaria, am mers lejer ca să admirăm peisajul şi cu multe opriri pentru fumat. Pentru masa de prânz ne-am oprit în localitatea Kardjali unde mai întâi am alimentat de la OMV şi apoi am mai mers puţin până la Lukoil care avea corp comun cu Hesburger.

În vama grecească, la Makaza, am prins o mică coadă, dar a mers repede. Apoi am mers fără probleme până la Keramoti de unde am luat Ferryboat-ul. De fapt, nu chiar fără probleme. La un moment dat am auzit un pocnet, dar nu i-am dat importanţă. Abia când am ajuns la pensiune am constatat că o pietricică îmi lovise parbrizul chiar sub ştergătorul din dreapta şi îmi apăruse o crăpătură care începea timid să crească.

Dar, să revin. Pe ferry a fost mai greu de urcat decât am bănuit. Era o coadă foarte mare şi a trebuit să aşteptăm foarte mult. Până la urmă ne-am îmbarcat, am dat de mâncare pescăruşilor şi am debarcat în Thasos după aproximativ jumătate de oră. Până la pensiune drumul a mai durat 20-30 de minute. Aici am constatat că pensiunea noastră e dincolo de ieşirea din Skala Kallirachi. Ştiu că am văzut indicatorul de ieşire, dar nu am reţinut dacă mai era şi un altul de intrare în altă localitate. Dar surpriza neplăcută a fost că nu exista niciun magazin în apropiere. Ştiam că nu vom găsi mâncare la pensiune, dar ne gândeam că vom avea măcar un magazin de unde să cumpărăm cele necesare. Am făcut o baie în mare şi ne-am întors în oraş. Am făcut cumpărăturile şi am mâncat la o terasă deoarece eram prea obosiţi ca să mai gătim ceva la plita din cameră. Din păcate nu mai ştiu cum se numea ce am comandat. Era un fel de amestec de legume cu mezel şi caşcaval, toate băgate la cuptor. Foarte bun.

Ne-am întors la pensiune, am băut câteva beri pe malul apei şi am admirat apusul.

Thasos: apus de soare

12 august – odihnă şi „tratament”

Odihnă, bălăceală şi „tratament” cu bere rece! Practic ieşeam din cameră direct pe plajă şi apoi în apă. Am înotat, ne-am jucat cu măştile de snorkeling comandate de pe site-ul Decathlon urmărind peştii, care nu prea se fereau de noi şi veneau până aproape de mal. la prânz am mâncat la To Palio Klisma Fish Tavern, aflată la câteva case distanţă. Aveam să constatăm zile următoare că aici preţurile au fost mai mari decât în alte părţi, dar mâncarea a fost foarte bună. Apoi ne-am întors în cameră, am tras un pui de somn, ne-am mai bălăcit şi spre seară am mai făcut un drum până în oraş pentru a împrospăta rezervele de mâncare, sucuri, bere şi ţigări.

13 august – Sf. Mihail

Am plecat la plimbare. Ne-am dus să vedem mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail, construită în secolul al XVIII-lea. Ea se află în sudul insulei, cam la jumătatea drumului dintre Giola şi Aliki. Un loc care te impresionează prin linişte, prin frumuseţea clădirilor, dar mai ales prin peisaj.

la întoarcere am mâncat în Potos la o mică tavernă. Uitându-mă acum pe Google Maps cred că era vorba de Aquarius. Desertul l-am luat câteva case mai încolo, în drum spre maşină, unde era o micuță cofetărie cu prăjituri fooaaaarte bune.

14 august – Cascada Maries

Lacul şi cascada

Thasos: cascada Maries

mâncat la Prinos

15 august – Agios Sostis

perfect-tour.ro/%20Perfect%20Tour

Ne-am trezit devreme ca să ajungem în Limenaria. Aici ne aştepta o corabie de piraţi care să ne ducă în larg pentru o mică croazieră. Bălăceală şi distracţie cât cuprinde. A fost cea mai faină zi petrecută în Grecia. Dacă ajungeţi în zonă vorbiţi cu Sinette. E păcat să rataţi aşa ceva.

Thasos: Agios Sostis

16 august – Veliko Tărnovo

Drumul a decurs fără probleme. După ce ne-am întors pe continent am mâncat niște plăcinte/pateuri în Keramoti. În Bulgaria nu am scăpat fără o nouă oprire în Kardjali pentru niște burgeri. Trebuia să fie ziua întoarcerii acasă, dar după atâtea zile în Thasos nu ne venea să ne întoarcem la rutina zilnică. Am căutat pe booking.com și am găsit locuri la Arena Tărnovo Hotel, chiar lângă stadion. Din cauza opririlor dese când am ajuns era cam 6 seara. Până ne-am cazat, până am mâncat deja era noapte. Ne-am plimbat puțin pe străzile din jurul hotelului și ne-am retras în cameră să ascultăm vuietul stadionului: era meci!

Veliko Târnovo

17 august – acasă

Dimineață am plecat să vedem Fortareata Tsaravets. Prima încercare a fost să găsim un loc de parcare în apropiere. După ce am rezolvat această problemă ne-am dus la cetate. Aici am constatat că nu putem plăti cu cardul Revolut. De fapt nu puteam plăti nici cu alte carduri. Am plecat la plimbare pentru a găsi un bancomat. Când am făcut rost de cash ne-am întors și am vizitat fosta capitală regală a Bulgariei. Nu am ratat nici catedrala patriarhală. Am revenit la mașină și ne-am întors acasă.

Asta a fost ultima ieșire din țară înainte de nebunia asta cu COVID19.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar