Mircea Cărtărescu - De ce iubim femeileCartea lui Mircea Cărtărescu – De ce iubim femeile a apărut pentru prima dată în 2004 la editura Humanitas. Aceeaşi editură s-a îngrijit de apariţia ediţiei din 2018, volum pe care îl am şi eu. Pentru cele peste 30 de volume publicate autorul a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Mircea Cărtărescu – De ce iubim femeile

De ce iubim femeile este o carte de povestiri ce se structurează în douăzeci și unu de capitole, majoritatea dintre ele cuprinzând povestioare din viața amoroasă a naratorului:  Mica negresă; Pentru D., vingt ans après; Cerceluşi; Despre intimitate; Nabokov la Braşov; Seara care cade; Cu urechile pe spate; Diavolul de hârtie; Cine sunt eu?; Petruţa; „…A lovely little jewish princess…”; Întâlnire la Torino; Iubim cu un creier de copil; Irish cream; Obiectul care mă inspiră; Două feluri de fericire; Zaraza; Cartea magică a tinereţii mele; Marele Sincu; Bomba de aur; De ce iubim femeile. Ultimul capitol, cel care poartă numele cărții, cuprinde motivele pentru care, în viziunea naratorului, bărbații iubesc femeile. Nu vă aşteptaţi la o lucrare filosofică. Mai degrabă se încadrează la genul jurnale/memorii. Mă aşteptam la aşa ceva din partea cuiva ajuns la vârsta senectuţii, din partea cuiva care nu mai poate şi atunci trăieşte din amintiri. Totodată, nu este exclus ca toate aceste povestiri să fie doar rodul imaginaţiei autorului, fără legătură cu viaţa sa personală reală.

Goodreads şi alte mărunţişuri

De ce iubim femeile e prima carte a lui Mircea Cărtărescu pe care am citit-o şi nu m-a convins. Exceptând capitolul Despre intimitate, care mi-a plăcut în întregime, şi capitolul De ce iubim femeile în rest au fost doar câteva pasaje răspândite pe ici pe colo care mi-au plăcut. În consecinţă am acordat 3 stele pe Goodreads. Mai trebuie să încerc şi alte cărţi pentru a mă lămuri dacă îmi place sau nu stilul lui Cărtărescu.

Cea mai minunată femeie din lume este cea care te iubește cu adevărat și pe care-o iubești cu adevărat. Nimic altceva nu contează.

Mircea Cărtărescu – De ce iubim femeile, Ed. Humanitas, 2018, pag. 120.

Cartea este de vânzare la următoarele magazine on-line:
Bookzone, CartepediaCărturești, CLB,
Delfin ElefanteMAGHumanitasLibris, Noriel.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar