Iancu JianuCu ocazia zilei tatălui am primit cadou cartea scrisă de Mihai Opriș și Vasile Chiriță – Auzit-ați d-un Jian?, care prezintă povestea boierului Iancu Jianu ajuns haiduc. 

Filmele cu Iancu Jianu au fost foarte apreciate în cinematografele din România în anii ’80. Inițial am crezut că această carte a fost sursa de inspirație pentru cele două filme, dar pe coperta interioară a cărții (a doua) scrie că situația a stat invers. Adică, cartea a fost scrisă pornind de la scenariile producțiilor cinematografice.

Filmele le-am văzut cu mulți ani în urmă, când încă rulau în sălile cinematografelor. Cum nu mai țineam prea bine minte firul acțiunii, am citit cu plăcere acest roman. Volum a apărut prima dată în 1989 și iată că acum, în 2021, a apărut la editura Detectiv literar ediția a IV-a.

Cartea prezintă o variantă romanțată a vieții lui Iancu Jianu, un fiu de boier din Oltenia. Conform adevărul.ro adevărata poveste a haiducului diferă destul de mult de ceea ce știm din filme sau din carte. Totuși, povestea e frumoasă, acțiunea e cursivă și are ritm. E genul de carte pe care cu greu o lași din mână până când nu o termini, chiar dacă, în primele pagini exagerează cu regionalismele și arhaismele. A trebuit să stau cu telefonul în mână și să caut pe net înțelesul termenilor. 

Goodreads și alte mărunțișuri

Pentru că mi-a plăcut i-am acordat patru stele pe platforma iubitorilor de carte Goodreads.

Acțiunea se petrece în perioada premergătoare revoluției lui Tudor Vladimirescu. Ca o coincidență anul acesta se împlinesc 200 de ani de la acea revoluție.

Cartea este de vânzare la următoarele magazine on-line: CLB, eMAG Librăria Delfin.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar