Dalai LamaLa începutul anilor 90, în primii ani de liceu, măcinat de întrebări existențiale ca orice adolescent, am început să citesc despre diversele religii din această lume și ceva filosofie. Din păcate nu am putut citi tot ce îmi doream, în principal pentru că nu existau cărți traduse liber (adică necenzurat). Totuși mi-am format o opinie despre religie și am fost destul de atras de gândirea budistă.

M-am interesat de existența unui templu budist în România și am fost chiar și la câteva ședințe de Sahaja Yoga. Și cam asta a fost tot. Cărțile despre budism erau puține, temple nu existau, iar yoga nu m-a convins. Probabil că aș fi rezonat altfel cu această carte în aceea perioadă. 

Aș încadra cartea la categoria dezvoltare personală mai degrabă decât la filosofie. Dar, până la urmă filosofia budistă este un amalgam de filosofie și dezvoltare personală așa cum o știm în zilele noastre. În foarte multe cărți din această din urmă categorie se vorbește despre altruism și iubirea de aproape. Dalai Lama spune că prin meditație și compasiune putem deveni mai buni și putem să sperăm la accederea în planul superior, la starea de Budha.

Dalai Lama – Despre el însuși. Citate:

”Destinația este chiar călătoria, iar momentul potrivit pentru a porni este fiecare clipă a prezentului”

„După ce cresc și ajung la școală, nevoia de sprijin a copiilor trebuie să fie satisfăcută de învățători. Dacă un profesor nu predă numai învățătură academică, ci își asumă și responsabilitatea de a-i pregăti pe tineri pentru viață, atunci elevii săi vor simți pentru el respect și încredere, iar ceea ce i-a învățat va lăsa o urmă de neșters în mintea lor. În schimb, ceea ce este predat de un profesor care nu arată un interes real pentru binele elevilor săi nu va fi reținut mult timp.”

„Trebuie să ne folosim de toate oportunitățile pentru a practica adevărul, pentru a ne îmbunătăți pe noi înșine, în loc să așteptăm vremea în care vom avea mai puține de făcut.”

„Pentru a cultiva compasiunea, este necesar să minimizezi efectele pe care le are divizarea umanității în funcție de lucruri precum rasa, cultura, aspectul și diferitele tradiții filosofice. Cine pune deoparte aceste clasificări devine conștient de faptul că ființele omenești sunt ființe omenești și, indiferent că suntem estici sau vestici, credincioși sau necredincioși, au acest important factor comun: cu toții suntem ființe omenești, adică ființe de același fel.”

Unul dintre principalii factori care ne vor ajuta să ne păstrăm calmul și să nu fim tulburați în ceasul morții este modul în care ne-am trăit viețile. Cu cât ne-am trăit viețile mai cu rost, cu atât vom regreta mai puțin în clipa morții. Așa se face că modul în care ne simțim atunci când ne apropiem de moarte este foarte strâns legat de modul în care am trăit.”

În condițiile actuale, niciunul dintre noi nu-și poate permite să considere că altcineva ne va rezolva problemele; fiecare dintre noi trebuie să fie părtaș la responsabilitatea universală.

Goodreads și alte mărunțișuri

Nu pot spune că mi-a plăcut, dar ar însemna să mint dacă aș susține contrariul. I-am acordat trei stele pe platforma iubitorilor de carte Goodreads.

Cartea mai este de vânzare doar la următoarele magazine on-line: Cartepedia și eMAG.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar