Wilbur Smith - Războinicii Nilului

Romanul apărut la editura RAO, Wilbur Smith – Războinicii Nilului, este primul dintr-o serie de 6 romane intitulată „Egiptul antic”. El prezintă acțiunea din punctul de vedere al sclavului Taita. Este un fel de jurnal al acestuia, care este un om bun la toate: e scrib, istoric, doctor, arhitect, astrolog etc. și în toate el este cel mai bun din tot Egiptul.

Wilbur Smith – Războinicii Nilului, roman istoric, de aventuri sau de dragoste?

Acțiunea se petrece în timpul faraonului Mamose, al optulea cu acest nume și prezintă iubirea imposibilă a doi tineri: el, Tanus, militar vestit, dar fără avere, ea, Lostris, fiica Marelui Vizir, care ajunge să fie măritată împotriva voinței ei cu faraonul.

Regatul Egiptului este atacat și cucerit, iar regina regentă este obligată să fugă în exil împreună cu fiul său Memnon, adică viitorul faraon Tamose. După o aventură care durează 20 de ani ei revin în îndrăgitrul lor oraș, Teba.

librex.ro

Deși sunt cititori care consideră că romanul ar putea trece și drept roman istoric, eu îl consider mai degrabă un roman de dragoste foarte deslânat. Din cauza numărului mare de pagini și a faptului că autorul se pierde în multe detalii, nici măcar în categoria romanelor de aventuri nu l-aș putea încadra. Cred că dacă seria „Egiptul antic” ar beneficia de o ecranizare sub formă de serial, aceasta ar rivaliza cu succes din punct de vedere al lungimii cu serialul TV „Tânăr și neliniștit”.

Goodreads și alte mărunțișuri

Chiar dacă am văzut că acest roman este apreciat de o mare parte a celor care l-au citit mie nu mi-a plăcut în mod deosebit. Din contră, eram hotărât să îi acord cel mult două stele pe Goodreads pentru primele două treimi din roman, dar ultima parte m-a convins să îi mai acord o steluță. Sper ca următoarele volume să nu mai fie atât de plictisitoare.

Deși în carte există o notă a autorului conform căreia acest volum este o adaptare a unor papirusuri găsite într-un mormânt egiptean, Mamose și Tamose nu apar pe lista faraonilor de pe Wikipedia.

Cartea este de vânzare la următoarele librării on-line:
Cartepedia,
Libris, Elefant, eMAG, CEL, CLB,

cartepedia.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

Ultimul papirus de Wilbur Smith [mini recenzie] - Lutyk.ro · 18 iunie 2021 la 12:46 PM

[…] recenzia făcută pentru primul volum al acestei serii spuneam că la finalul cărţii există o notă a autorului în care spune că s-a […]

Thomas Harris - Dragonul roşu [mini recenzie] - Lutyk · 5 mai 2021 la 11:59 AM

[…] imaginile vizuale ale cărții. Nu sunt descrieri inutile, așa cum am întâlnit în cartea Wilbur Smith – Războinicii Nilului. Mi-a plăcut că romanul mi s-a desfășurat în minte ca un film fără prea mult efort. E […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar