Cartea Thomas Harris – Dragonul roşu este prima din seria Hannibal. Seria a ajuns cunoscută în primul rând datorită filmului Tăcerea mieilor, bazat pe cartea cu același nume. Am primit romanul Dragonul roșu scris de Harris în 1981 ca urmare a participării la leapșa cu cărți cadou. Deși concursul respectiv presupunea trimiterea de cărți noi, aceasta se vedea că a mai fost citită.
Revenind la cartea lui Thomas Harris, Dragonul roşu este un roman polițist ce își desfășoară acțiunea la începutul anilor ’80. Un ucigaș în serie supranumit „Zâna Măseluță” a pornit la vânătoare, terorizând clasa de mijloc, mutilând și omorând cu sadism familii întregi.
Deoarece nu are nici un indiciu, agentul Jack Crawford îl cheamă în ajutor pe fostul său coleg, Will Graham, având nevoie de flerul lui. După prinderea lui Hannibal „Canibalul” Lecter, Graham se retrăsese și trăia liniștit împreună cu soția sa Molly și fiul vitreg Willy. Când se întoarce constată că are nevoie de geniul criminal al doctorului Lecter. Deși, în această carte Hannibal Lecter este doar un personaj tangențial, în rarele sale apariții lasă impresia că poate controla vieților celorlalți chiar dacă se află în spatele gratiilor.
Autorul dezvăluie destul de repede cine este criminalul dar asta nu reduce cu nimic farmecul lecturii, din contră. Dragonul roșu este o poveste despre oameni. Thomas Harris ne călăuzește prin lumea necenzurată a instabilității mentale. Este mai degrabă psihologic decât horror. Sunt secvențe sadice, dar autorul pune mai mult accentul pe partea psihologică.
Francis Dolarhyde este un mister, fie că ne place, fie că nu. La locul de muncă se comportă ca un om normal, dar când rămâne singur nebunia preia controlul deplin al minții sale și devine o persoană complet diferită care ucide oameni din plăcere. Francis a crescut fără părinți și a petrecut cea mai mare parte din copilărie în casa bunicii sale. Atunci când Dolarhyde o întâlnește pe Reba McLane, el devine o persoană diferită; un om care încearcă să câștige lupta cu propria sa nebunie.
Am apreciat imaginile vizuale ale cărții. Nu sunt descrieri inutile, așa cum am întâlnit în cartea Wilbur Smith – Războinicii Nilului. Mi-a plăcut că romanul mi s-a desfășurat în minte ca un film fără prea mult efort. E adevărat că m-au ajutat imaginile din filmul Tăcerea mieilor. Oricum, încă din copilărie obișnuiam ca atunci când citeam să îmi fac propriul film în minte cu acțiunea cărții. Am păstrat acest obicei.
Ecranizare Thomas Harris – Dragonul roşu
Bazat pe cartea lui Thomas Harris – Dragonul roşu, filmul realizat în 2002 este regizat de Brett Ratner, iar scenaristul este Ted Tally, același care a primit Oscar-ul pentru scenariul filmului Tăcerea mieilor.
În afara de Hopkins, filmul mai aliniază o distribuție foarte valoroasă formată din actori mai tineri, trei dintre ei având câte două nominalizări la Oscar: Edward Norton, Ralph Fiennes și Emily Watson.
Goodreads și alte mărunțișuri
Mi-a plăcut această carte și în consecință i-am acordat 4 stele pe Goodreads.
Din păcate, exceptând librăriile Alexandria și Librărie.net, în prezent cartea mai este disponibilă doar la anticariate.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te prin email. Mulțumesc!
1 comentariu
Leapșă cu cărți cadou - Lutyk · 26 aprilie 2021 la 11:42 AM
[…] Thomas Harris – Dragonul Roşu, Editura RAO, 2009. […]