Citind cartea Maiei Morgenstern, mi-am adus aminte de caietele de amintiri din vremea gimnaziului sau liceului numite pompos „Oracol”.

Ce era un Oracol?

Era un caiet cu întrebări, unele nevinovate precum: Ce filme îţi plac?, iar altele mai indiscrete: Pe cine iubeşti? Cel/cea care iniţia Oracolul îl dădea celor din anturaj, colegilor de clasă sau prietenilor. După ce răspundeai la întrebări îl dădeai mai departe sau îl returnai proprietarului.

Uneori se făcea un adevărat troc cu Oracole: îţi dau dacă îmi dai! Alteori aveau loc şi răutăţi: Oracolul era dat unor persoane mai puţin (spre deloc) populare doar pentru ca mai apoi să se poată râde pe seama lor.

Dacă Oracolul făcut înainte de revoluţie se baza strict pe inspiraţia celor care îl completau, deoarece unii răspundeau elaborat, alţii puneau versuri sau desenau, caietele de amintiri din anii ’90 erau o adevărată explozie de culori şi de imagini: foarte multe poze decupate de prin reviste şi lipite acolo.

Oracol
Sursă foto: Dana Mladin

Când şi unde a apărut primul Oracol

Căutând pe net informaţii despre Oracole am aflat că există un tip care și-a făcut lucrarea de licență și master-ul pe tema asta, Cezar Paul-Bădescu, scriitor. Mai mult la aceste caiete de amintiri, apărute în urmă cu aproximativ 100 de ani, doar denumirea de Oracol este românească. În Moldova sovietică se numeau „Anchetă”, iar în Statele Unite purtau numele de School Memory Book.

Iată câteva exemple de întrebări, unele din cartea Maiei Morgenstern, câteva din aduceri aminte şi altele găsite pe net:
Ce crezi tu despre mine?
Care este cea mai minunată calitatea a mea?
Oare îți place ceva la mine?
Există ceva care nu îți place la mine?
Cântăreț sau formație preferat(ă)
Filme preferate
Ce actori sau actrițe îți plac?
Ce te face să zâmbești?
Un cuvânt de început
Ce ați face dacă ați fi multimilionar?
Iubești pe cineva? Pe cine?
Ce te excită?
Care sunt mașinile preferate?

Surprize, surprize de la eMAG

Cea mai mare surpriză am avut-o când am văzut că la eMAG există un oracol de vânzare. Imaginea de mai jos e luată de pe site-ul lor.

oracol emag

Voi mai aveți Oracolul din timpul școlii?

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro
Categorii: Diverse

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar