Scandalul iscat în ultima vreme în legătură cu ameninţările cu moartea primite la Teatrul Evreiesc de Stat mi-a adus aminte că am în biblioteca personală cartea actriţei Maia Morgenstern – Nu sunt eu.

Maia Morgenstern - Nu sunt eu [mini recenzie]

Stătea acolo și aștepta să îi vină rândul la citit, dar uite că acțiunile unui descreierat antisemit au făcut-o să sară peste rând. Cartea scrisă de Maia Morgenstern, „Nu sunt eu” a apărut la editura Litera în anul 2020 și are 206 pagini.

Despre cartea Maia Morgenstern – Nu sunt eu

Este scrisă sub forma unui jurnal în care prima notare datează din 2014. Este singura din acel an urmând o pauză de aproximativ 2 ani. Aceste întreruperi nu afectează lucrarea deoarece notările din jurnal nu reflectă activitatea cotidiană decât rareori. Ele sunt frânturi de amintiri din viața marii actrițe și așa cum spune chiar autoarea în introducere, cartea se poate citi oricum: de la cap la coadă, de la coadă la cap sau aleator.

Despre conținut

Sunt convins că această carte nu cuprinde jurnalul în întregime. Ea cuprinde o parte dintre gândurile scrise în perioada 2014-2020, de la amintiri din copilăria marcată de lipsuri, dar și de iubirea părinților, a mătușilor și a bunicilor până la unele evenimente și trăiri din zilele noastre. Astfel putem să cunoaștem mai bine pe omul din spatele cortinei – cu rude ucise sau care au supraviețuit în lagărele naziste și în pogromurile rusești, cu prieteni buni de multe etnii și religii, dar și lovindu-se uneori de antisemitismul unor (ne)oameni.

Goodreads și alte mărunțișuri

„Nu sunt eu” este mai degrabă un volum de amintiri decât un jurnal și care se citește ușor. Mie mi-a plăcut foarte tare această carte și o recomand. Am acordat 5* pe Goodreads.

Cartea este disponibilă pe următoarele site-uri: Cartepedia, Cărturești, Editura Litera, Elefant, Librăria Delfin, Libris și Noriel.


Dacă ți-a plăcut acest articol,  nu uita să îi dai să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te prin email. Mulțumesc!


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

1 comentariu

Oracol - blogul copilăriei noastre - Lutyk · 29 aprilie 2021 la 1:34 PM

[…] cartea Maiei Morgenstern, mi-am adus aminte de caietele de amintiri din vremea gimnaziului sau liceului numite pompos […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar