Despre criptomonedeCiteam zilele trecute un articol pe blogul lui Arhi despre criptomonede și ce răi sunt cei de la ASF care atrag atenția celor care „investesc” în așa ceva, să aibă grijă. 

Criptomonedele – un alt fel de speculă

Din punctul meu de vedere cei care cumpără criptomonedele nu sunt investitori. Investiția presupune un termen mai lung, ori dacă tu cumperi azi ca să vinzi mâine-poimâine mai scump, în mod sigur nu ești investitor. Ești doar un speculant, așa cum erau bișnițarii care vindeau valută la colț de stradă în anii ’90, așa cum sunt cei care cumpără marfa de la țărani cu un preț și apoi o revând în piață la un preț de 4-5 ori mai mare. Cei care cumpără acțiuni la bursă doar pentru a câștiga din diferența de preț, intră în aceeași categorie. Nu spun că a specula diferențele de preț e ceva rău, dar câștigurile mari aduc și riscuri pe măsură. La fel de bine cum poți dubla suma, o poți înjumătăți. Trebuie să te țină ficații (și buzunarul) pentru un astfel de montagnes russes.

Despre criptomonede și alte îmbârligături financiare

Unii dintre cei care astăzi bagă bani în această iluzie a îmbogățirii îmi aduc aminte de cei care cu ani în urmă „investeau” în Caritas și FNI. Departe de mine de a compara criptomonedele cu cele două țepe financiare din România. Compar doar așa zișii investitori. Atunci, ca și acum, au fost foarte mulți care au băgat banii fără să citească și mai ales fără să înțeleagă despre ce e vorba. Dacă atunci nu erau foarte multe surse de informație legate de cele două sisteme, nu același lucru se poate spune despre criptomonede.

Pe lângă avalanșa de articole pro și contra existente pe net, există și cărți în acest domeniu. Dacă te documentezi, înțelegi despre ce e vorba și alegi să te joci cu banii tăi, măcar o faci în cunoștință de cauză. Dar dacă te apuci de treaba asta fără să te informezi amănuțit despre criptomonede e de-a dreptul prostie și dacă ajungi să pierzi bani din cauza asta, o meriți.

Personal nu am înțeles cum funcționează, dar este adevărat că nici nu am avut timp să mă documentez cum trebuie despre criptomonede. Pe cale de consecință, nu am cumpărat monede virtuale și nici nu recomand așa ceva.

Voi ce părere aveți despre acest instrument financiar? Ați cumpărat?

Dacă ți-a plăcut acest articol,  nu uita să îi dai să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te prin email. Mulțumesc!

sursă foto: Ziarul Financiar

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

libris.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar