Turul României 2019 = turul Moldovei
Turul României 2019 a fost mai degrabă turul Moldovei și mă refer aici atât la regiunea Moldova cât și la Basarabia. Ca de fiecare dată am rezervat prin booking.com (fără avans și cu anulare gratuită), dar de data asta aveam un motiv în plus. Edi a câștigat prin PROEDUS o tabără la mare în care nu prea voia să meargă deoarece nu cunoștea pe nimeni. Așa că am plecat de acasă fără să știm exact ce va urma. L-am dus pe el la tabăra Comorova și noi ne-am cazat la hotelul Bâlea din Neptun. Dacă avea să îi placă în tabără și să își facă prieteni noi ne întorceam la București și reveneam când trebuia să îl luăm acasă. Însă nu i-a plăcut nici locația, nici mâncarea, nici copiii, nimic. Așa că după două zile l-am retras și am plecat în călătorie.
11 iulie – Galați
Am mers pe autostrada A4 până la Ovidiu, apoi am mers încet pentru a mă putea bucura și eu de peisajele dobrogene. Ajunși în comuna I. C. Brătianu am traversat Dunărea cu bacul și iată-ne ajunși la Galați. Aici am stat la Royale, un hotel amenajat la parterul unui bloc. Am ieșit să ne plimbăm și am mâncat la restaurantul Hazard, un „împinge tava” de pe strada Brăilei. Ne-am întors la hotel să tragem un pui de somn și pe seară am ieșit să ne plimbăm pe malul Dunării. În loc de cină am luat diverse ronțăieli de la chioșcurile de pe faleză.
12 iulie – Chișinău
A doua zi de dimineață mi-am descărcat harta Moldovei pe telefon pentru uz off-line. Îmi era frică să nu pățesc la fel ca în 2016 când după ce am trecut granița în Ucraina, tableta mașinii nu mai știa pe ce lume este. După ce aceste pregătiri au fost gata am plecat spre Chișinău. Cei care mi-au citit cartea știu deja că acolo erau născute bunica mea dinspre mamă, Nadejda Stiers și sora ei, Natalia Scurtu.
Am intrat în Moldova pe la Oancea-Cahul. În vamă a trebuit să schimb lei moldovenești pentru a plăti taxa de drum. La intrarea în Cahul am încurcat drumul și în loc să o iau pe varianta ocolitoare, am intrat în oraș. Mi-a luat aproape o oră să ies de acolo deoarece GPS-ul mă ducea pe niște străduțe care nu existau. Nu vă puteți închipui ce calitate au drumurile în acel oraș. După ce am ieșit din acea localitate, șoselele naționale au fost surprinzător de bune până în capitală. Aici aveam rezervare la hotelul Jumbo, unde am plătit cu cardul Revolut. De altfel pentru toate plățile și retragerile de numerar am folosit acest card și astfel am evitat cursurile execrabile de la băncile comerciale.
După ce ne-am cazat am ieșit în oraș. Ne-am luat niște sucuri de la Fidesco, un supermagazin din apropiere și ne-am plimbat prin Parcul Trandafirilor, un parc asemănător cu Herăstrăul din București.
13 iulie – Orheiul Vechi
Dimineață, adică pe la 10, ne-am urcat în mașină și am plecat să vedem mănăstirea de la Orheiul Vechi. Ceea ce e impresionant acolo este peisajul de vis și chilia săpată în stâncă.
La prânz ne-am întors în Chișinău și la cererea expresă a copilului am mers la McDonald’s, în centru. Cu această ocazie am văzut Arcul de Triumf cu Ceas, parcul catedralei și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă „Nașterea Domnului”, monumentul lui Ștefan cel Mare și grădina cu același nume, Casa Guvernului, Primăria și Teatrul Național Mihai Eminescu. În tot acest periplu am intrat și într-un magazin Bucuria, plin cu bomboanele copilăriei.
Tot cu această ocazie am avut plăcerea să mă întâlnesc cu Vlad Mischevca, un istoric renumit pe ambele maluri ale Prutului și nu numai. Suntem înrudiți prin ultimul soț al mătușii mele, Natalia Scurtu, de care am vorbit mai sus.
14 iulie – Înapoi în România
Mi-a plăcut la Chișinău și în Moldova și cu siguranță voi reveni. În ciuda comuniștilor proruși care susțin că acolo trăiesc moldoveni care vorbesc limba moldovenească, eu nu m-am simțit acolo ca într-o țară străină. Basarabia e România! Dar, primul pas în acest sens trebuie să îl facă ei!
De acolo am plecat spre Iași. Pe traseu ne-am oprit la Căpriana, o mănăstirea din piatră din secolul al XV-lea. O mică paranteză legată de bisericile și mănăstirile de peste Prut: sunt foarte bine îngrijite, spre deosebire de cele din România! Arată de parcă sunt noi, atât la exterior cât și la interior. Nici această mănăstire de la Căpriana care are mai bine de 500 de ani nu face excepție.
Am plecat mai departe și am ajuns la vama Ungheni. Dacă la Oancea/Cahul eram singuri la frontieră, aici erau mai multe mașini care erau toate verificate de vameși pentru alcool și tutun. Nu ai voie să ieși decât cu un litru de tărie și două pachete de țigări.
Apoi am ajuns destul de repede la Bucium Motel & Spa, situat la marginea Iașiului, undeva în pădure. Cât eram încă la masă a început să plouă destul de tare. În consecință, spre bucuria băiatului, am rămas toată după amiaza să ne distrăm la piscină și la spa.
15 iulie – Iași
Pe o vreme schimbătoare, cu reprize de soare și ploaie, ne-am mutat reședința la hotel Moldova aflat chiar lângă Palatul Culturii din Iași. Pentru că ploua, până la prânz am mers la piscină și apoi am mâncat la restaurantul hotelului. După masă, profitând de un moment cu soare am ieșit să ne plimbăm. Am admirat Palatul Culturii, apoi clădirile de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și am vizitat Catedrala Mitropolitană. Nu am apucat să vedem mai mult deoarece a început iar să plouă. Ne-am refugiat în Palas și ne-am uitat la magazine. Pentru că ne-a prins seara am mâncat acolo și ne-am întors în cameră.
Un oraș superb pe care doresc să îl (re)văd, iar Edi își dorește să mai mergem la motelul Bucium. Așa că în mod sigur vom reveni, poate chiar în această vară.
16 iulie – Turul României 2019 la final
Din cauza vremii nu am mai zăbovit la Iași. Oricum nu îmi place să ajung târziu acasă atunci când știu că a doua zi trebuie să merg la serviciu. A urmat un drum de circa 6 ore și o ocazie perfectă pentru a rememora cele trăite și văzute în turul României 2019.
Acum mă uit pe hartă pentru a vedea unde vom merge în această vară, dacă pandemia ne va permite.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te prin email. Mulțumesc!
2 comentarii
Iaşi 2021 - cum fu - Lutyk.ro · 18 august 2021 la 7:05 AM
[…] de când ne-am întors din turul României 2019, Edi ne-a bătut la cap că vrea să mai mergem încă o dată la Motel Bucium, de lângă Iaşi. […]
Thasos - Lutyk · 7 mai 2021 la 6:11 AM
[…] mai puţin de o lună de la întoarcerea din Moldova am pornit din nou la drum. Am plecat devreme de acasă, astfel încât la răsăritul soarelui […]