10 august – Rânca
Am plecat în turul al României 2018. Oricât de mult ne-am învârti prin țărișoara asta a noastră tot mai rămâne ceva de văzut. Pe drum ne-am oprit la mănăstirea Polovragi. Am vrut să intrăm și în peșteră, dar se putea intra doar cu ghid și la anumite ore. Cum tocmai intrase un grup trebuia să mai așteptăm cel puțin o oră. Așa că am plecat și ne-am dus la Peștera Muierii unde am nimerit la fix. În Novaci am găsit doar o benzinărie „no name”. Am băgat benzină de 50 lei și am dublat cantitatea din rezervor. Noroc că nu am pus mai multă.
Ca de obicei am făcut rezervările prin booking.com fără avans și cu anulare gratuită. Prima cazare a fost la Complex Panoramic la Rânca. O cameră mică parcă teleportată din anii ’80-’90, cu mobilier vechi. Fiind în extrasezon nu era prea multă lume prin stațiune.
11 august – Alba Iulia
După ce am plecat de la Rânca, a început urcușul abrupt și m-am trezit că sunt cu mașina în treapta I de viteză cu accelerația la fund și ea nu are putere să urce. Abia mergea! Nu era prima oară când urcam cu mașina asta dar a fost pentru prima dată când îmi făcea așa ceva. Singura explicație logică a fost că benzina băgată cu o zi înainte din Novaci era foarte proastă. Cu chiu cu vai am ajuns în vârf. Deoarece era o ceață foarte densă și nu se vedea nimic în jur, nu ne-am oprit. Am început să coborâm și am făcut câteva opriri pe traseu pentru poze. Evident, la primul Petrom am făcut plinul.
Am ajuns în Alba iulia pe la ora prânzului. Ne-am cazat la Citadel Hostel, un loc foarte fain, destul de aproape de Cetate. Singurul inconvenient a fost că nu se putea mânca la locație. La recomandarea gazdelor am mers și am mâncat la restaurantul Roberta. Aici mâncarea a fost foarte bună, dovadă că am revenit pe seară. După masă, până seara ne-am plimbat prin cetate.
12 august – Oradea
Plecând de la Alba Iulia, ne-am oprit la Cascada Pișoaia, o cascadă mult mai spectaculoasă decât Bigăr.
Ajunși la Oradea ne-am cazat la Carnival City Hotel. Aparent era un hotel vechi, dar când ne-au dat camera era în alt corp de hotel, mai nou. Am lăsat bagajele și am plecat în oraș. Un oraș frumos, dar după ce am văzut Alba Carolina, cetatea Oradei a fost dezamăgitoare. E de preferat să le vedeți în excursii separate. Dar dacă chiar vreți să le vizitați în același circuit, vă recomand să treceți mai întâi pe la Oradea și apoi pe la Alba Iulia.
13 august – Cluj-Napoca
Drumul de la Oradea la Cluj a fost lung și îmbârligat. Am trecut mai întâi pe la castrul roman Porolissum în apropiere de Zalău. Apoi ne-am dus în comuna Gâlgău Almașului să vedem Grădina Zmeilor. Într-un final am ajuns și la Zen Hostel by Pura Vida din Cluj unde ne-am cazat. O locație hippie cu mobilier făcut din paleți, foarte faină. Iar cel mai fain e apropierea de centru. Cât am mâncat la Vărzărie a început să plouă. Ne-am întors în fugă în cameră și am tras un pui de somn. Pe seară am ieșit printre picături și am văzut Piața Unirii, Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului și statuia lui Avram Iancu.
14 august – Sovata
De la Cluj am continuat turul României 2018 și am mers la Sovata, fără alte vizite pe traseu. Ne-am cazat la hotel Hefaistos, un hotele comunist, iar camerele arătau pe măsură. Singurul avantaj a fost că am fost cazați la un etaj superior și am avut o panoramă superbă. Am plecat să mâncăm și apoi ne-am dus la ștrandul Lacul Ursu. Când s-a terminat programul ne-am întors în cameră să ne schimbăm și am ieșit la plimbare. În centrul stațiunii am dat de o forfotă și o aglomerație de parcă eram la mare pe faleză.
15 august – Praid
A fost o zi dedicată Praidului. Inițial am vrut să mergem și la salină dar văzând ce coadă e am renunțat. Ne-am așezat la coadă pentru ștrand și așa abia am găsit locuri unde să punem cearșafurile. E adevărat că nici nu ne-am grăbit de dimineață să ajungem devreme. Am avut parte de o vreme superbă și ne-am distrat bălăcindu-ne toată ziua în apa aia extrem de sărată. Acolo și dacă vrei nu poți să te îneci. Sigur vom mai reveni.
16 august – Vatra Dornei
De la Sovata am plecat la Vatra Dornei sau Perla Bucovinei cum mai este cunoscută. Din păcate a început să plouă torențial cu puțin timp înainte să ajungem la Pensionul Vânătorul și a ținut-o așa până seara târziu și nu am putut să mergem să vizităm nimic. La pensiune am mâncat tocăniță de hribi cu mămăliguță și balmoş.
17 august – final pentru turul României 2018
Din Vatra Dornei am plecat dimineață pentru că ne aștepta un drum lung și puțin ocolit către casă. Am trecut mai întâi prin Ciocănești, comuna bucovineană cu case încondeiate. Din târgul de acolo mi-am luată o cămeșă. Am plecat mai departe și ne-am oprit la restaurantul Bucovina din Câmpulung Moldovenesc să mai măncăm o ciorbă rădăuțeană că tare bună a fost în urmă cu 2 ani. Din păcate, cred că au schimbat bucătarul că nu mai era la fel. De acolo ne-am oprit la Voroneț. Am vrut să mai beu bere de casă și să mănânc poale-n brău în târgul din fața mănăstirii. Era singurul loc în care am găsisem poale-n brâu fără stafide. Din păcare am mai găsit doar bere.
Mai departe am luat drumul Urziceniului, iar pe drum am mai făcut o singură oprire, undeva pe lângă Buzău pentru niște babic și cârnați de Pleșcoi.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te prin email. Mulțumesc!
0 comentarii