Cartea lui J.K. Rowling – Harry Potter și Talismanele Morții, este a șaptea și ultima din seria ce prezintă aventurile tânărului vrăjitor. 

Ajuns la vârsta majoratului (17 ani – sîc!) Harry e pe cale să piardă protecția ce îi fusese asigurată de sacrificiul matern. După moartea lui Dumbledore, băiatul se ascunde în casa mătușii Petunia și a unchiului Vernon. Ajutat de prietenii săi, reușește să scape de acolo și ajunge în „Vizuină” – casa familiei Weasley. Aici participă la nunta lui Bill și Fleur, dar petrecerea este spartă de Devoratorii morții veniți să îl caute pe tânărul vrăjitor. Fuge și decide împreună cu Hermione și Ron să nu se mai întoarcă la Hogwarts. 

Ministerul magiei și toate celelalte instituții vrăjitorești ajung în mâinile oamenilor lui Cap-de-mort. Pe capul lui Potter este pusă o recompensă, iar acesta pleacă în căutarea Horcruxurilor. După cum știți deja din volumele anterioare, Horcruxurile sunt niște obiecte în care Voldemort și-a ascuns părți din suflet pentru a deveni nemuritor. În timpul peregrinărilor prin Marea Britanie află de existența Talismanelor morții, singurele care l-ar putea ajuta în lupta pe care o duce împotriva răului.

Sfâșiat între a merge în continuare pe urma Horcruxurilor sau a căuta străvechile Talismane, „băiatul care a supraviețuit” are parte de alianțe, trădări, lacrimi, surprize și morți ale unor apropiați. Cu o armată de Devoratori pe urmele lor, Harry, Hermione și Ron fug, se ceartă, evadează, jefuiesc banca goblinilor și se întorc la școala de magie pentru a purta lupta finală între bine și rău.

Ecranizare:

Romanul lui J.K. Rowling – Harry Potter și Talismanele Morții a fost ecranizat în anul 2010 având aceiași actori din filmele anterioare în rolurile principale: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger) și Rupert Grint (Ron Weasley).

Cum fu:

Deși foarte multă lume consideră că romanele de fantezie (fantasy) sunt pentru copii și adolescenți, eu consider că sunt potrivite oricărei vârste. Cu toții avem dreptul să visăm la o lume imaginară. Nici seria cărților lui J.K. Rowling despre aventurile micului vrăjitor cu o cicatrice în formă de fulger (fără nicio legătură cu Fulger McQueen din Cars – sîc!) nu face excepție, cu atât mai mult cu cât unele pasaje fac trimitere la aspecte destul de dure ale realității. De exemplu, obsesia lui Cap-de-mort și a celor câțiva apropiați ai săi pentru vrăjitorii cu sânge pur și prigoana Încuiaților și a celor cu sânge amestecat (sânge-mâl) este o aluzie la Hitler și rasa pură ariană și la purificarea etnică din acele vremuri. Mai sunt și alte exemple, dar vă las să le descoperiți singuri citind cărțile.

UPS! Era să uit: am acordat acestei cărţi 4 stele pe Goodreads.

„Să nu îți fie milă de cei morți. Să îți fie milă de cei vii și mai ales de cei care trăiesc fără iubire.”

– Dumbledore

Seria Harry Potter a fost tradusă și publicată de editurile Arthur și Egmont. Ediția acestei din urmă edituri este cea mai apreciată de cititori pentru calitatea traducerii.

Cărțile din seria Harry Potter se găsesc de cumpărat on-line aici:
LibrisDelfin, eMAGCărtureștiBookzoneElefantDiverta, Noriel sau Cartepedia.


libris.ro%20

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar