M-am bucurat foarte mult când a apărut Ghiseul.ro. Puteam, în sfârșit să scap de cozile la ghișee pentru plata impozitelor și taxelor locale. Plata prin ordin de plată nu a fost și nu este o opțiune viabilă în relația cu autoritățile locale. Cu toate că bugetul este unul singur, când vrei să plătești trebuie să împarți suma în mai multe plăți mai mici către conturi de trezorerie diferite: una pentru clădire, una pentru teren, alta pentru mijloace de transport etc. E ca și cum vrei să cumperi o mașină, dar în loc de o plată faci mai multe în conturi separate pentru fiecare piesă în parte. Nu înțeleg de ce primăria nu are un singur cont în care să faci plata, iar mai departe, cum împart banii, ține de bucătăria lor internă.

ghiseul.ro

Declarațiile on-line se depun la ghișeul 2

Ca la orice cont on-line oferit de autoritățile românești, credențialele se ridică fizic de la ghișeu. Cum în urmă cu 10 ani Primăria Sectorului 1 era (și încă este) total depășită de tehnologie, m-am dus la DITL Sector 2 ( la gara Obor) pentru user și parolă. Au intrat primării de comune pe platformă, dar Primăria Sectorului 1 nu apărea. Într-un final au catadicsit și cei de la Capitala Capitalei să se alăture comunității ghiseul.ro și am putut să plătesc aproape toate birurile on-line.

Probleme în paradisul ghiseul.ro

În 2012, după ce a murit tatăl meu, m-am trezit că trebuie să plătesc impozit pentru o casă la Breaza și un teren la Sinaia. Pentru că frații mei aveau nevoie de bani, am rezolvat cu casa: am vândut-o! Breaza a intrat în sistem în același an, 2016.

geekmall.ro/%20

La Sinaia lucrurile sunt ceva mai complicate: este pe ghișeul.ro, dar doar pentru plăți fără autentificare. Adică trebuie să te descurci să afli cât ai de plată și apoi intri pe site să plătești. Însă trebuie să faci asta fără să te autentifici deoarece atunci nu mai poți face plata, ceea ce este o aberație. Nu înțeleg rostul acestei opțiuni de a plăti fără autentificare, așa cum nu înțeleg de ce ar alege o primărie așa ceva.

ICI București

Când am mutat acest blog aici, am cumpărat de la ICI prin RoTLD domeniul lutyk.ro. Am ales extensia .ro în dauna uneia .com tocmai pentru a evita o plată anuală. Atunci domeniile românești erau vândute „pe viață”. După un timp, cei de la RoTLD s-au sucit și au început și ei să taxeze anual, inclusiv domeniile deja vândute! Numai că iluștrii cercetători în informatică de la ICI București nu sunt în stare să încarce facturile pe ghiseul.ro și iar trebuie să apelezi la plata fără autentificare sau să plătești prin OP.

Conturi pentru emigranți

Dacă pentru noi, cei care mai suntem prin țară, ghiseul.ro poate părea un moft, pentru cei din diaspora el este foarte important. Noi putem plăti, în lipsa altor variante, prin mandat poștal sau printr-o vizită la primărie. Cei plecați din țară nu pot face așa ceva și atunci nu le rămâne decât să folosească acest sistem de plată de la distanță. Din păcate însă, dacă nu și-au făcut cont când au fost în țară, nu își pot face unul din străinătate. Dacă vrei să îți faci cont direct on-line ești întrebat ce card folosești: românesc sau străin, iar când bifezi a doua variantă, platforma se blochează.

Dacă la cele de mai sus adăugăm și faptul că foarte multe instituții încă nu au auzit de această platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României începem să avem un tablou al digitalizării în România.

cartuseria.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar