Ai făcut un puzzle de câteva sute sau chiar câteva mii de piese? Felicitări! Acum se pune problema cum păstrezi un puzzle? Sau ce faci cu el?

Cum păstrezi un puzzle? Desfăcut!

Prima variantă şi cea mai simplă este ca după ce ai pus ultima piesă să îl desfaci. Îl strângi şi îl pui înapoi în cutie. Astfel, ai posibilitatea ca peste un timp să îl refaci. Sau, dacă nu îţi place foarte mult imaginea pentru a păstra acel puzzle poţi să îl dai la schimb sau chiar să îl vinzi. Oricare este motivul pentru care alegi să îl desfaci ai foarte mare grijă să nu strici piesele şi mai ales să nu pierzi din ele.

Cum păstrezi un puzzle? Lipit!

Puzzle: Templu Pergen, Burma

A doua variantă e să păstrezi acel puzzle întreg. Pentru asta însă trebuie lipit, altfel se desface singur. Când am început eu să fac puzzle nu ştiam de existenţa lipiciurilor speciale dintr-un motiv foarte simplu: la noi nu se găseau. Atunci făceam în felul următor: puneam puzzle-ul între 2 placaje şi îl întorceam. Apoi, ungeam un placaj de 4mm (era grosimea cea mai mică) tăiat la dimensiunea potrivită cu aracet şi îl lipeam pe spatele puzzle-ului. După aceea îl întorceam iarăşi şi cu o cârpă curată presam piesele, astfel încât să iasă printre ele surplusul de aracet. Apoi, când se usca puţin (cam după 1/2h) îl băgam sub un covor mare şi greu ca să nu se onduleze placajul. A doua zi îl scoteam şi îi confecţionam o ramă din pervaz de parchet.

Cum lipeşti un puzzle în ziua de azi?

De atunci au trecut aproape 20 de ani, ca în romanul lui Dumas. Cum păstrezi un puzzle în ziua de azi? E mult mai simplu. După ce ai terminat de asamblat, îl tragi pe un ziar sau pe un carton. Asta dacă nu ai lucrat direct pe acel suport. Dacă lucrezi pe un covoraş de puzzle, aşa cum fac eu, o să te chinui un pic să bagi ziarul dedesubt. Apoi aplici un puzzle conserver pe faţa puzzle-ului. Da, ai citit bine, pe faţa lui, adică pe imagine.

Puzzle conserver este un lipici care are în acelaşi timp rolul de a proteja imaginea de praf sau de decolorare. Cred că în ziua de azi aproape orice firmă producătoare de puzzle care se respectă vinde şi un astfel de lipici. Eu am folosit doar de la Ravensburger şi am fost foarte mulţumit. Pe acesta îl găsiţi pe net la preţuri între 34 lei (la eMAG) şi 46 lei (la WeLovePuzzle) şi ajunge la mai multe puzzle-uri în funcţie de nr. de piese.

După ce se usucă, pentru siguranţă, eu aplic şi al doilea strat, dar nu este obligatoriu. Când se usucă şi acesta întorc puzzle-ul cu faţa în jos şi pe spatele acestuia aplic scotch lat, pe toată suprafaţa. Dacă am în casă prefer bandă de mascare, acel scotch de hârtie care este folosit în renovări pentru a proteja anumite suprafeţe.

Cu ramă sau fără?

În ziua de azi se poate pune un puzzle pe perete şi fără ramă. Aplici pe spatele lui bandă dublu adezivă şi îl lipeşti pe perete. Dezavantajul apare când vrei să zugrăveşti acea cameră. În ce priveşte înrămarea pentru unul de 1000 de piese se găsesc rame la Ikea. Pentru cele mai mari cred că trebuie făcute pe comandă.

Am uitat să explic care e rolul ziarului sub puzzle: când aplicaţi lipiciul, acesta o să treacă printre piese şi mai bine să se lipească puzzle-ul de ziar decât de masă sau de parchet.

Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie-l pe reţelele sociale.


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

DianaNo Gravatar · 22 martie 2021 la 12:57 PM

As mai adauga cate ceva:
-daca se inrameaza puzzle-ul, NU este nevoie sa fie lipit, astfel poate fi expus, dar il poti face si altadata sau schimba imaginea din rama dupa preferinte. Pur si simplu se trage puzzle-ul de pe masa direct pe cartonul ramei, se pune geamul cu rama deasupra si se intoarce.
-daca se vrea neaparat lipit, se poate folosi banda adeziva de hartie care poate fi dezlipita la nevoie (cu mare grija) de pe spatele pieselor, este mai ieftina ca lipiciul special si de asemenea non-permanenta
-o gama mult mai variata de rame se gaseste in Hornbach la preturi excelente, in diverse marimi potrivite pana la 2000 de piese si de diferite culori (tin minte alb, negru, rosu, auriu, argintiu si bleumarin, dar posibil sa fie si altele)

Eu prefer sa nu imi lipesc puzzle-urile si incurajez lumea sa nu o faca pentru ca isi pierd complet valoarea si nu se mai poate bucura nimeni de ele mai tarziu. Gusturile ni se mai schimba, poate peste cativa ani n-o sa ne mai placa ce am lipit acum si e pacat sa nu aiba si copiii/nepotii ocazia sa faca acel puzzle sau sa-l putem vinde. Ma gandesc doar ce emotie si bucurie as simti eu sa gasesc vreun puzzle mostenit de la batrani 😊

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar