Acest articol cu impresii de călătorie din Roma şi Ancona ar putea să fie exemplul perfect pentru amânările unor acţiuni sau procrastinare (cică e un termen la modă). Am tot amânat scrierea lui şi uite că în curând se fac 4 ani de la această vacanţă în Italia. O ocazie perfectă să-mi aduc aminte că am ratat unele obiective turistice şi că nu ar strica o nouă vizită în capitala Imperiului Roman. Oricum, cu ocazia acestei pandemii voi face inventarul articolelor şi voi posta despre toate călătoriile. Unele articole le-am publicat pe amfostacolo.ro şi le voi copia pe blog. Dar să revin la suiect.

Roma

10 august 2017 – hai-hui pe străzi

Am ajuns la Roma în jurul orei 8. De la aeroport am luat autobuzul Cotral până la Stazione Termini (cost bilet 1,20 pt. adulţi). Aveam rezervări făcute la Guest House Castle prin booking.com. Ne-am dus la hotel dar fiind mult prea devreme evident camera nu era liberă. Am plătit camera (205€ pentru 4 nopţi, cameră triplă), am lăsat bagajele la recepţie şi am plecat în recunoaştere. Băiatul de la receţie, un indian sau de prin zona aia, a fost foarte amabil, ne-a dat o hartă a Romei, a însemnat pe ea locaţia hotelului şi ne-a explicat cum putem ajunge la principalele atracţii turistice, care majoritatea erau foarte aproape. Oricum biletele de MetroBus erau 1,5€. Sucurile şi ceva ronţăieli pentru în cameră le-am luat de la EMMEpiu – un magazin gen MegaImage.

Roma: Fontana di Trevi

Am luat de pe stradă o porţie de arancino cu 3€, ne-am luat picioarele la spinare şi am plecat să vizităm Roma. Am trecut pe la Bazilica Santa Maria Maggiore, am ajuns la Treptele Spaniole, am văzut Fontana di Trevi şi am ajuns la Pantheon. Ne-am oprit să mâncăm la MargheRita (via delle Coppelle 34). Pt o bere, paste carbonara, lasagna şi 4 stagioni am plătit 35,5€. Am continuat cu piazza Navona şi am continuat să ne plimăm până seara dar fără a mai bifa obiective importante. Pe seară am mai luat o îngheţată gigant de pe stradă cu 5,5€ şi ne-am întors la hotel în jurul orei 23.

11 august – Vatican

6€/pers pentru a urca pe scări pe cupola San Pietro – copilul gratis
Am pierdut mult timp căutând un loc de unde trebuia să luă biletele gratis pt vatican oferite de booking.com. Până la urmă nu le-am luat deoarece trebuia să sunăm cu o săptămână înainte să le rezervăm, deşi pe site-ul booking nu preciza aşa ceva. Când am văzut coada la bilete pt muzeu şi capela sixtină am renunţat, urmând să revenim cu altă ocazie. Nu am vrut să ratăm chiar toate obiectivele din Vatican aşa că am stat totuşi la coadă ca să intrăm în Vatican şi apoi să urcăm pe acoperiş. Accesul pe scări la Cupola San Pietro costa 6€/pers (gratis pentru copil). Liftul era ceva mai scump, dar te scutea doar de o treime din drum. Restul îl făceai tot pe jos. Apoi am mâncat la o cârciumă din apropiere despre care citisem pe forum.softpedia.ro: carbonara, lasagna şi un Panino Cheeseburger cu cartofi prăjiţi – 30.5€

Roma: interiorul cupolei de la Vatican
Piața San Pietro văzută de pe acoperișul Vaticanului

12 august – din nou la plimbare

Roma: Colosseum

De data asta ne-am trezit de dimineaţă şi am plecat la Colosseum. Mergând pe jos, la 8,30 eram acolo. Am luat bilete (24€ pt 2 adulti şi gratis pentru copil) şi am intrat. Am trecut apoi pe la Arcul lui Constantin cel Mare, cu ai săi daci de-o parte şi de alta şi am intrat la Forumul roman. Ne-am îndreptat apoi spre forul lui Traian prin care am mers până la columnă. L-am căutat pe Decebal, dar nu l-am găsit.

Roma: Arcul lui Constantin cel Mare
Dacii domină Roma.

Ajunşi în Piazza Venezia, am admirat şi vizitat Altare della Patria. Această vizită nu se putea încheia fără a urca cu liftul panoramic pe acoperişul acestei clădiri. ATENŢIE! Acesta se află în spatele clădirii. Preţul pentru il Vittoriano este de 7€ pentru 1 adult şi a fost gratis pentru copil.

Roma: Gelateria Fassi
O înghețată „mică” de la Fassi

În fiecare seară aveam grijă să ne întoarcem pe la hotel în timp util pentru a trece pe la Palazzo del Freddo – Giovanni Fassi pentru cea mai bună şi mai mare îngheţată din Italia.

13 august

Sătul de atâtea biserici şi ruine, copilul a cerut la Zoo. Ne-am conformat şi am mers la Bioparco di Roma. Aici am plătit 32€ pt noi şi 13€ pentru copil. Nu este la fel de interesantă ca African Safari din Toulouse, dar incomparabil mai faină decât Zoo Bucureşti. Am mâncat de prânz în Bioparco de la un chioşc, iar apoi când am ieşit am continuat să ne plimbăm parcul Villa Borghese. Escapada din această zi s-a încheiat în Piazza del Popolo. De acolo am luat transportul în comun până la hotel.

Roma: o girafă la Bioparco
E vie!

14 august: ultima zi la Roma şi Ancona prima seară

Ultima zi la Roma. După ce ne-am făcut bagajele şi am cumpărat ce aveam nevoie pentru drum, am eliberat camera de hotel. Am lăsat genţile acolo până la prânz când aveam tren.

inbagaj.ro/

Pentru că timpul era prea scurt ca să mai vizităm ceva am decis să încercăm să profităm de nişte vouchere de la booking.com la un autobuz turistic. După experienţa de la Vatican aveam oareşce îndoieli, dar totul a fost bine şi am făcut o plimbare cu un autobuz supraetajat. Evident am stat sus pe platformă pentru a vedea totul mai bine. Pentru că mai aveam puţin timp până am intrat şi în Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

Apoi ne-am recuperat bagajele şi ne-am dus la gară, am luat bilete (17,75€/adult şi 8.90€/copil) şi am plecat spre Ancona. Având în vedere că traversează toată Italia drumul dintre Roma şi Ancona durează câteva ore bune. Atunci a fost pentru prima dată când am văzut priză în mijloacele de transport publice. Am ajuns la destinaţie pe la opt şi jumătate fiind întâmpinaţi de un superb apus de soare.

Ancona: apus de soare
Apus de soare

Întrucât acolo am stat la rude, că așa-i românul are rude peste tot în lumea asta largă, nu vă pot spune nimic despre cazările și restaurantele din Ancona. Oricum în prima seară nici măcar nu am mai ieșit din casă deoarece am stat la „un pahar de vorbă” până seara târziu.

15 august

Fiind luni, toate muzeele erau închise, dar nu ne-a părut rău deoarece era o zi superbă, perfectă pentru plimbare. Am început ziua pe vârful Monte Guasco la Cattedrale di San Ciriaco, apoi nu mai știu exact ordinea în care am văzut ce era de vizitat: Piazza del Plebiscito, Santa Maria della Piazza, Passetto și memorialul de război de unde am coborât pe plajă.

Ancona: Cattedrale di San Ciriaco
Cattedrale di San Ciriaco

După amiază am mers la Numana pentru superba panoramă marină. Ne-am plimbat și pe străduțele de acolo, am văzut portul și am încercat câte o înghețată de la Gelateria Morelli. Cu părere de rău nu se compară cu cea de la Fassi, din Roma.

Numana

16 august

Ultima dimineață sub soarele Italiei. Deși este unul dintre porturile importante ale Italiei de la Marea Adriatică, Ancona nu are aeroport, cel mai apropiat fiind la Bologna. Așa că dimineața ne-am făcut bagajele și am plecat la gară. Am luat bilete (16,2 de adult și 8,1/copil) și am plecat. La Bologna am luat autobuzul pentru aeroport (3*6€). După un zbor scurt am ajuns înapoi acasă.

Deși am stat puțin a fost un voiaj intens și obositor. Totuși, deși mai sunt atâtea locuri unde vrem să ajungem, vom reveni în mod sigur pentru a vizita ce am ratat și pentru a mai savura o înghețată de la Gelateria Fassi. Evident, după ce se termină pandemia.

Dacă v-a plăcut acest articol nu uitați să vă abonați (în dreapta sus) ca să fiți notificați prin e-mail când voi publica următoarele articole.

perfect-tour.ro/%20Perfect%20Tour

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar