Animafilm prezintăAm găsit, rătăcit într-un sertar, un diafilm cu „Povestea celor trei ursuleți”. În copilăria mea, când exista un singur post TV și ăla avea program de două ore, desenele durau 10 minute și erau doar cu Mihaela, Bălănel sau Pic și Poc. Mai aveam în week-end emisiunea „Cascadorii râsului” în care erau difuzate desene animate cu Tom și Jerry, Popeye Marinarul, ciocănitoarea Woody etc. intercalate cu secvențe din Stan și Bran, Charlie Chaplin, Norman și alții. În aceste condiții poveștile celor de la Animafilm aveau un real succes. Foarte multă lume avea atunci un proiector cu care puteau vedea aceste povești desenate. Îmi amintesc că al nostru era gri, de producție rusească și era ținut într-o cutie de carton albă cu portocaliu. La noi imaginile erau redate pe perete, dar am văzut la alții cum erau proiectate pe uși și uneori proiecția era mai mare decât tocul ceea ce făcea mai greu de urmărit. Imaginile se succedau precum o prezentare PowerPoint din zilele noastre doar că atunci nu existau telecomenzi.

Trebuia să stea cineva lângă aparat să deruleze filmul, cadru cu cadru. Astăzi când există televizoare în fiecare încăpere și atât de multe programe TV pare ciudat ca toată lumea, inclusiv adulții, să stea în aceeași cameră să se uite la povești pentru copii, dar atunci așa erau vremurile și asta era tehnologia. Și toate diafilmele românești începeau cu imaginea asta: Animafilm prezintă:

De la proiector la videoproiector

De atunci cele mai multe dintre acele proiectoare au ajuns la coșul de gunoi. Unele au fost salvate de colecționarii de obiecte vechi. Astăzi avem videoproiectoare digitale, conectate la orice device: Amazon Fire TV Stick, Chromebook, PC-uri, laptopuri, tablete, Blu-ray DVD player, SD card, USB flash drive, playere multimedia, iPad, telefoane smart Android si IOS. Cred că voi comanda și eu unul, iar cele de la Cartuseria.ro par cele mai ok ca preț. Abia aștept să pun pozele de la nuntă sau de botezul fiului pe pereți.
Evident există și alte videoproiectoare mai performante, mai scumpe, dar având în vedere că nu intenționez să țin prezentări și îl folosesc pentru uz caznic nu am de ce să iau unul ultra performant. Alea sunt pentru cei care țin prezentări sau au o sală de conferințe.
Am totuși o nelămurire: cum proiectez diafilmele din copilărie?

Știați că:

ANIMAFILM SA BUCURESTI este listat la Bursa de Valori București în categoria AERO cu simbolul ANIM?

cartuseria.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

1 comentariu

Mihai Opriș și Vasile Chiriță - Auzit-ați d-un Jian? - Vlad Robert Lutic · 18 mai 2021 la 8:44 AM

[…] le-am văzut cu mulți ani în urmă, când încă rulau în sălile cinematografelor. Cum nu mai țineam prea bine minte firul acțiunii, am citit cu plăcere acest roman. Volum a […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar