După ce ai vorbit cu părinţii şi bunicii de la care ai primit poate nişte date aproximative, evident primele surse pentru a realiza arborele genealogic le reprezintă actele şi fotografiile vechi ale familiei. Din păcate, mulţi consideră că nu mai au nevoie de pozele vechi ori chiar de acte de stare civilă şi chiar de proprietate aruncându-le la foc.
Din actele de stare civilă vechi puteţi afla mai multe informaţii decât din cele noi deoarece acelea sunt mult mai detaliate. În actele de proprietate puteţi întâlni exprimări de genul „eu, X, născut la data de ………… în localitatea ………………… vând fiului meu Y, născut la data de …………. în localitatea …………….. proprietatea ……………” sau alte variante asemănătoare în care unul dintre contractanţi este un strămoş. De asemenea, puteţi găsi informaţii în albumele vechi cu poze de familie. Dacă aveţi noroc, puteţi găsi pe spatele fotografiilor notat cine e pozat şi când a fost făcută poza.
/108757759-58b9cac63df78c353c374c2c.jpg)
Concomitent realizezi „interviuri” cu bătrânii familiei. Dacă mai aveţi bunici sau chiar străbunici în viaţă să îi rugaţi să vă povestească viaţa lor. Veţi afla, poate, poveşti emoţionante despre foamete, războiaie sau alte evenimente istorice personalizate la nivelul unui membru al familiei. Nu lăsaţi aceste istorii personale să se piardă: publicaţii-le pe bloguri, Facebook sau chiar într-o carte, aşa cum am făcut eu. Important este să nu se piardă, pentru că dincolo de emoţia personală, toate acestea sunt frânturi de istorie.
După ce ai epuizat toate sursele familiale poţi obţine de la primării duplicatele certificatelor de deces. Din păcate certificatele de naștere sau de căsătorie nu se eliberează decât titularilor. Dacă au trecut mai mult de 100 de ani de la emiterea actului sau de la înregistrarea evenimentului trebuie să te adresezi Direcţiilor Judeţene ale Arhivelor Naţionale.
La Arhivele Naționale poţi găsi următoarele:
– acte de stare civilă (1865-1914);
– acte parohiale (1832-1865);
– liste reforme agrare (1864, 1921, 1945);
– livrete militare;
– catagrafii fiscale (1774-1845);
– matricole / cataloage școlare;
– formularele recensămintelor generale și agricole (1930, 1941, 1948);
– ziare vechi din regiunea de interes / necrologuri;
În paralel cu toate acestea, cine doreşte poate face un test ADN, dar despre asta cu altă ocazie.
Voi mai ştiţi şi alte surse de informare?
Alte articole despre genealogie:
Pledoarie pentru genealogie
Cercetarea genealogică în România
Cum îţi faci arborele genealogic
Organizarea informaţiilor genealogice
Gestionarea digitală a arborelui genealogic
Sursă foto: greelane.com
P.S. Nu uitaţi să vă abonaţi la blog sau să daţi like paginii de Facebook – vezi coloana din dreapta.

1 comentariu
Cercetarea genealogică în Arhivele Naționale ale României - Lutyk.ro · 27 ianuarie 2023 la 1:36 PM
[…] cum spuneam într-un articol mai vechi, Arhivele Naționale ale României sunt o sursă bogată de informații pentru cercetarea […]