Ai un manuscris terminat și te gândești să-l publici? Te gândești că ce a fost mai greu a trecut? Cu părere de rău trebuie să te anunț că nu e chiar așa simplu. Așa cum spunea Cristina G. pe blogul său, „scrierea unei cărți e jucărie în comparație cu ce urmează după”. Evident, nu iau în calcul eventualele pile.
În primul rând, înainte de pandemie în România erau peste 4000 de edituri. Doar pe libris.ro găsești peste 900. Pe care o alegi? În plus, unele edituri au pretenția (la care aderă și unii autori) să fie contactate pe rând. Terrmenul în care editurile răspund variază între 1 și 3 luni. Asta, bineînțeles, în cazul fericit în care binevoiesc să te bage în seamă, căci sunt destule edituri care nu răspund nici după câțiva ani. Să presupunem că abia ultima editură contactată din cele 900 menționate mai sus dorește să te publice. Asta înseamnă că ai de așteptat 900 de luni, adică nici mai mult, nici mai puțin de 75 de ani. Mișto, nu?
Eu văd treaba asta ca pe o licitație. Trimiți manuscrisul la cât mai multe edituri, la toate dacă se poate, pentru a le anunța că ai ceva de publicat. Cele interesate vor veni cu o ofertă. Cu cât ai mai multe oferte, cu atât mai bine: ai de unde alege. Ține cont însă, că dacă trimiți prea multe mail-uri în aceeași zi poți fi indexat de Google ca spammer și atunci tot ce vei trimite se va duce în Bulk/Spam. Soluția: sortează și prioritizează. Caută pe net datele de contact ale editurilor. În funcție de ce scrii, unele le poți elimina din start. De exemplu, dacă scrii romane, poți renunța la editurile specializate în cărți teologice sau în manuale școlare. Cu toate că, vorba ceea: „nu știi de unde sare iepurele”. Le poți contacta și pe acestea la final.
După ce ai strâns toate datele de contact, e timpul să le sortezi. Vezi ce edituri au colecții în care s-ar potrivi opera ta. Dacă dai peste concursuri, trimite manuscrisul fără să mai stai pe gânduri. Apoi cele de mai sus aranjează-le în funcție de notorietatea editurii (Humanitas, Nemira, Editura Trei etc.). Lasă la coadă editurile cu probleme, implicate în scandaluri legate de neplată și de nerespectarea contractelor (Tritoni, Curtea Veche etc.). Împarte-le în calupuri de câte 10-15 pe care să le contactezi într-o zi. Recomand evitarea trimiterii unui singur mail la toate folosind BCC. Personalizează mail-ul către fiecare editură. Pe lângă manuscris, care poate să fie și doar un fragment, atașeyi la mail un synopsis, un CV și recomandări (dacă ai).
După câteva săptămâni o să începi să primești răspunsuri. După ce vin răspunsurile pozitive intri în următoarea etapă care privește contractul și editarea propriu-zisă. Dar despre astea cu altă ocazie.
Despre același subiect:
Publică-ți cartea! (2)
Publică-ți cartea! (3)
Sursă foto: pictat.ro

2 comentarii
Publică-ţi cartea! (2) – Lutyk · 24 februarie 2021 la 3:29 PM
[…] același subiect:Publică-ți cartea!Publică-ți cartea! […]
Publică-ţi cartea! (3) – Lutyk · 17 februarie 2021 la 5:28 PM
[…] același subiect:Publică-ți cartea!Publică-ți cartea! […]