De la sfârşitul lunii iunie sunt proprietarul unui Sandero Stepway 0.9TCE prin programul Rabla. După o săptămână de concediu pe litoral am început să caut care sunt paşii de urmat şi actele necesare pentru a în matricula maşina. Am găsit destule astfel de ghiduri pe net, dar nici unul actualizat pentru vara anului 2016. Aşadar paşii sunt următorii:
1. R.A.R.: dacă nu ai fololia de securizare aplicată pe carte de identitate a vehiculului (CIV) trebuie să faci un drum la RAR pentru aplicarea acesteia. Întrucât cei de la Meridian mi-au dat CIV cu folia pusă, eu am scăpat de acest pas.
2. A.N.A.F.: în majoritatea ghidurilor pentru înmatriculare acest pas apare mai târziu. Întrucât emiterea deciziei de impunere durează cel puţin 2 zile lucrătoare eu consider că ăsta trebuie să fie primul pas. Fiecare trebuie să meargă la directia ANAF de care apartine.
Începând cu 1 septembrie 2015 se plăteşte timbrul de mediu şi mentru maşinile cu motor Euro 6.
Eu am fost la ANAF sector 1 marţi la prima oră, am depus cererea si mi s-a spus să revin joi după ora 13. Am trecut totuşi joi dimineaţă să văd dacă e gata şi am avut noroc: am ridicat decizia de impunere şi am plătit. ATENŢIE: la sectorul 1 NU se poate plăti cu cardul.
Am depus urmatoare acte:
a) Cerere pentru calculul a timbrului de mediu
b) copie factură
c) copie CIV
d) copie certificat de conformitate
e) copie CI
3. D.I.T.L.: Ca şi în cazul ANAF-ului, fiecare merge la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale de care aparţine. Pentru că am ajuns cu 15-20 minute după ora deschiderii am avut de aşteptat peste 1 oră până mi-a venit rândul. Conform noului cod fiscal impozitele se datorează începând cu anul următor celui în care se declară dobândirea bunului. Pe cale de consecinţă nu am avut nimic de plată.
Aici am depus următoarele acte:
a) Cerere
b) copie factură
c) copie CIV
d) copie CI
e) fişa de înmatriculare (pe asta am primit-o înapoi vizată)
Tot aici am plătit şi taxa de înmatriculare în valoare de 60 lei.
În aceeaşi zi, miercuri, am plătit prin internet banking taxa pentru certificatul de înmatriculare – 37 lei şi taxa pentru numere preferenţiale – 85 lei. Cei care nu vor numere preferenţiale vor plăti doar 40 lei pentru confecţionarea plăcuţelor.
Începând cu luna iulie 2016 aceste taxe nu se mai plătesc la CEC. Pentru Bucureşti găsiţi informaţiile necesare privind plata acestora pe site-ul prefecturii.
4. D.R.P.C.I.V.: m-am dus în Pipera cu teamă. Mă aşteptam la cozi imense şi la multe ore de aşteptare. Am ajuns joi pe la orele 15:00 programul fiind până la orele 16:30, în aceeaşi zi în care am plătit timbrul de mediu. Cozile nu erau foarte mari, 15-20 de persoane, dar mergeau foarte încet. Într-o oră au trecut pe la ghişeu 6-7 persoane. ATENŢIE: NU puteţi depune dosarul dacă nu este vizibil în sistemul lor că aţi plătit timbrul de mediu iar asta se întâmplă după 48 de ore de la momentul plăţii. Aşa că am plecat şi am revenit miercuri (27 iulie) la ora 7.30 dimineaţa. Cu jumătate de oră înainte de începerea programului aveam deja în faţă peste 50 de persoane. Asta la intrarea din faţă căci la cea laterală, coada era deja cu mult mai mare. După buluceala de la intrare am ajuns la coada de la ghişeu unde am avut cam 15 persoane in fata. Am avut noroc să nu am pe nimeni în faţă cu multe dosare şi după aproape 2 ore am reuşit să depun dosarul. Şi tot am avut parte de o surpriză: numerele noi nu sunt gata în 2-3 ore cum ştiam de pe net ci abia vineri pe 29, in ultima zi de valabilitate a numerelor provizorii.
Dosarul a cuprins următoare acte:
a) cerere de înmatriculare
b) Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent (vezi pasul 3)
c) CIV – original şi copie
d) copie factură;
e) act de identitate – original şi copie
f) Copia asigurării de răspundere civilă (RCA)
g) Dovada plăţii taxei de înmatriculare (original) – 60 lei
h) Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare (original) – 37 lei
i) Dovada achitării timbrului de mediu şi decizia de calcul (copii)
j) Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei, pentru număr la rând, respectiv 85 lei pentru număr preferenţial.
k) Decizia de impunere de la DITL – deşi nu am găsit nicăieri că ar trebui la dosar şi această hârtie eu am pus o copie în dosar şi au păstrat-o.
Dacă în urmă cu 11 ani, la înmatricularea Golanului, am primit o reducere la plata numerelor noi în schimbul predării numerelor provizorii, acum plăcuţele cu numerele roşii şi autorizaţia de circulaţie provizorie NU se mai predau. Le păstrăm amintire.
Toate actele au fost prezentate în original si fotocopie lasând la dosar doar copiile. Excepţie au făcut doar chitanţele pentru înmatriculare (60 lei) şi talon (37 lei).
Dacă aveţi întrebări, lasaţi un comentariu.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îi dai un LIKE și să-l distribui pe reţelele sociale. De asemenea pentru a vedea și următoarele mele postări apreciază pagina de Facebook sau abonează-te la notificări. Mulțumesc!

1 comentariu
George
· 27 octombrie 2016 la 2:43 PM
Salut.
Legat de plata taxelor platite online aferente certificatului de inmatriculare si a numerelor de inmatriculare, imi poti spune ce detalii ar trebui completate? Eu am banuiala ca CNP-ul si ceva de genul: c/val certificat inmatriculare si c/val numere inmatriculare preferentiale. Gresesc?
Multumesc anticipat.