Impresii de călătorie: Barcelona

În urmă cu mai bine de 20 de ani fugeam 4 luni de acasă şi în aventura mea am stat cam 3 luni în Istanbul. Poate voi scrie cândva amintirile mele legate de acel periplu prin România, Ungaria, Bulgaria şi Turcia dar nu despre asta e vorba acum. Am dat un singur telefon acasă, cu 10 zile înainte de a mă întoarce, în care le-am spus părinţilor că aş fi la Barcelona. Nu mai ştiu de ce Spania şi mai ales de ce Barcelona, dar de atunci îmi doresc foarte mult să văd acest oraş.
Prin ianuarie a.c. am luat biletele la BlueAir: 1000ron 3 bilete dus-întors cu plecare pe 26 septembrie şi întoarcere pe 8 octombrie.
În drum spre BarcelonaAm făcut check-in online şi în ziua stabilită pentru decolare, cum nu aveam bagaj de lăsat la cală am ajuns repede la poarta de îmbarcare. Aici aveam ceva emoţii ca nu cumva bagajele noastre să depăşească dimensiunile destul de mici impuse de companie pentru bagajele de mână dar totul a fost OK. Zborul a fost liniştit, fără incidente dar din păcate nu am putut vedea Barcelona de sus pentru că eram pe partea greşită a avionului. Şi erau şi nori. Am fost preluaţi de la aeroport de gazda noastră şi până am ajuns „acasă” în Sabadell a venit şi întunericul.

Joi 27.09

În prima zi pe pământ spaniol am rămas în oraşul ce ne găzduia şi ne-am plimbat prin parcul Catalunya, apoi prin El Corte Ingles (partener comercial MyWorld) şi pe străzi.
parcul Citadella, Barcelona

Vineri 28.09

ne-am luat o cartelă T-10 valabilă pentru 2 zone (18,75€) şi am plecat în Barcelona. Ajunşi acolo, am trecut pe sub Arcul de Triumf şi am intrat în parcul Citadella unde am fost surprinşi de ploaie. Ne-am aciuat într-un foişor împreună cu mulţi alţi turişti şi am aşteptat ca 1 oră – 1 oră şi jumătate să treacă ploaia. Ne-am mai plimbat puţin prin parc şi am ajuns la Zoo. Am tot citit pe net de oferte promoţionale care ajung cu reducerile şi până la 50% şi am tot sperat ca până să plec din ţară să găsesc o astfel de ofertă pe site-ul lor dar nu am avut noroc. Şi cum intrarea pentru noi trei ajungea la 50€ am zis pas. Am fost apoi la muzeul de ciocolată (4,30€, gratuit pentru copii sub 7 ani) şi am continuat cu Santa Maria del Mar pe care am gasit-o închisă. Şi cum foamea urla în noi am pornit spre malul mării şi ne-am dus în centrul comercial Maremagnum şi am mâncat la Fres&Co, un restaurant genul All You Can Eat unde plăteşti o sumă fixă (aici 12,90€) şi mănânci cât vrei şi cât poţi. După ce ne-am umplut burţile am plecat agale spre şi pe Rambla. Ajunşi în Piaţa Catalunya ne-am întâlnit cu sor-mea, sosită şi ea în vizită de la Toulouse şi am mers să vedem renumitul spectacol de sunet, apă şi lumini oferit de Fântâna Magică Montjuic.

Sagrada Familia, BarcelonaSâmbătă 29.09

Pe o ploaie destul de puternică care a ţinut toată ziua am plecat în Barcelona să vedem renumita catedrală Sagrada Familia care se preconizează că o să fie gata în 2040. Foarte scump preţul plătit pentru a intra în casa domnului: 13€. Nu am fost foarte impresionat de interior. Îmi place mai mult exteriorul. Ce mi-a plăcut a fost luminozitatea din interior. A fost primul lăcaş de cult în care am intrat fără să am senzaţia că intru într-o grotă. E ciudat că deşi se spune că dumnezeu este lumină, toate catedralele şi bisericile sunt foarte întunecoase.

ferrocarill de Sabadell

Duminică 30.09

Pentru că sora mea vroia să plece pe la prânz înapoi spre Toulouse, am rămas în Sabadell spre bucuria lui Edy care a putut să se joace în voie în parcul Catalunya. După despărţirea de Anamaria, am mers în celălalt capăt al parcului şi ne-am plimbat cu un ferrocarill în miniatură. Spre seară am fost la un parc de distracţii în Terrassa.

scarile rulante spre Park Guell, Barcelona

Luni 01.10

am fost în Park Guell. Citisem de acasă că e mai bine să cobori la staţia de metro Vallcarca de pe L3 deoarece pe una din străzile care urcă spre parc sunt foarte multe scări rulante. Foarte frumos parcul. Am remarcat că parcurile lor au foarte puţine spre deloc alei asfaltate. Majoritatea aleilor sunt cu zgură sau uneori sunt acoperite cu dale. Am coborât apoi până la staţia de metrou Lesseps şi am mers în Piaţa Espanya pentru a o vedea şi pe lumină. Aici am intrat în Arenas de Barcelona, un mall nou care înainte era o arenă pentru luptele cu tauri. Se poate urca până sus pe terasă de unde priveliştea e superbă.

Aquarium, BarcelonaMarţi 02.10

Aquarium-ul din Barcelona e o plăcere pentru întreaga familie. O mulţime de acvarii cu tot soiul de peşti şi cea mai tare chestie tunelul de sticlă cu bandă rulantă din acvariul rechinilor. E impresionant să vezi un rechin la doar câţiva milimetri distanţă. A urmat o nouă plimbare pe Rambla şi o vizită în celebra piaţă Boqueria şi la Decathlon.

Camp Nou, BarcelonaMiercuri 03.10

Ca fan al FC Barcelona nu puteam să merg la ei în oraş şi să nu fac o vizită pe Nou Camp chiar dacă e foarte scump (23€). Am mers apoi la Palau Reial de Pedrables care găzduieşte o expoziţie de ceramică dar nu aveam dispoziţia necesară pentru aşa ceva. Mi-am continuat plimbarea pe lângă dragonul din Poarta Finca Güell spre Monaster de Peddrables. Aici am dat roată mânăstirii dar nu am găsit intrarea. Toate porţile erau ferecate. Am pornit apoi în căutarea Porţii Finca Miralles.

Montjuic, BarcelonaJoi 04.10

Am mers cu metroul (L3) până în staţia Paral-lel şi de acolo cu funicularul. De aici, ştiind că telecabina e scumpă, am căutat staţia autobuzului 193 dar acolo era un afiş că linia e suspendată. M-am întors la funicular şi am întrebat la informaţii de unde am aflat că pot lua autobuzul 50 sau 150 nu mai ţin minte exact până la castel. În autobuz am găsit un pliant care anunţa că se reorganizează toate traseele de autobuz din Barcelona. Castelul Monjuic este mai mult un fort de apărare decât un castel dar e frumos şi oraşul şi portul se văd superb de sus. De acolo am coborât puţin pe jos până am găsit cealaltă telecabină care să ne ducă pe plaja Barceloneta. 10€ de persoană iar copii nu plătesc. Există şi varianta dus-întors la 15€. Ajunşi pe plajă am făcut o baie în mare. Deşi plaja era plină, erau destul de puţini oameni în apă. La prima impresie, apa părea foarte rece dar la 22 de grade cât avea era perfectă pentru bălăceală. Impresia era dată de diferenţa de temperatură, în aer fiind 32°C.

Tibidabo, BarcelonaVineri 05.10 

Pentru a evita călătoria cu Tramvaiul Albastru (un fel de funicular) care e scump, am urcat la Tibidabo pe alt drum, mai puţin cunoscut. Am mers cu FGC până la staţia Peu del Funicular de pe linia S2 şi de acolo cu funicularul până la Vallvidrera Superior. Ajunşi sus am luat microbuzul 111 care ne-a lăsat în faţa catedralei. Am vizitat toţi 3 cele două etaje ale catedralei apoi eu am luat liftul (2€) până sus. Panorama a fost superbă chiar dacă peste oraş plana un val străveziu de ceaţă. Sau poate era doar smog. Nu am intrat în parcul de distracţii din vecinătate deoarece la vizita făcută la Terra Park în Bucureşti Edy nu a fost atras de genul ăsta de distracţii. De acolo am căutat staţia lui 196 pentru a coborî la CosmoCaixa, dar fără succes. Atunci am zis că suntem viteji şi ccoborâm pe jos. Dar am sfârşit într-un drum care se înfunda în scoala judiciară. Ne-am întors în şoseaua principală unde era o staţie de 111 pe care l-am luat până la funicular. Am mers din nou la Sagrada Familia pentru a-i putea admira exteriorul având în vedere că la precedenta vizită nu ne puteam uita în sus din cauza ploii. Am mers apoi să fedem alte 2 opere ale lui Gaudi: La Pedrera şi Casa Batllo pe care le+am privit doar de afară. Am vrut apoi să vedem şi Catedrala gotică pe numele ei complet La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia dar care este cunoscută sub denumirea de La Seu. Din păcate am ajuns cu foarte puţin timp înaintea închiderii şi nu am mai fost lăsaţi să intrăm. Aşa că ne-am mulţumit să o privim doar pe afară şi să ne mai plimbăm puţin pe străzile din cartierul Bari Gotic. Am vrut să vedem din nou spectacolul de la Fântâna Magică Montjuic dar am uitat că a trecut la orarul de iarnă şi am ajuns când se termina ultima reprezentaţie.

Sâmbătă 06.10

am rămas să ne mai plimbăm prin magazinele şi parcurile din Sabadell.
Muzeul Barbier Mueller, Barcelona

Duminică 07.10

În drum spre muzeul Picasso am văzut frumoasa catedrală La Seu. Ajuns la muzeul Picasso am reuşit să intru după ce am stat mai bine de o oră la coadă. Mi-au plăcut tablourile din prima parte a cariei şi deloc cele din perioada cubistă. Aş fi vrut să văd şi Muzeul Barbier Mueller de arta precolumbiană dar conform afişelor de la intrare începând cu 15 septembrie este închis definitiv. Mai erau câteva muzee pe care vroiam să le văd în această zi, deoarece fiind prima duminică din lună erau gratuite dar eram prea obosit si prea decepţionat de cubism. Aşa că am preferat să hălăduiesc în voie pe străzile oraşului. Am ajuns din nou la Santa Maria del Mar pe care am putut de data asta să o văd şi în interior. După încă câteva ore de plimbat hai-hui prin Barcelona m-am oprit la restaurantul Pollo Rico de care ştiam de acasă şi unde pentru 4€ am mâncat cea mai bună paella (mixtă) de până acum. Iar seara am iesit la un bar din Sabadell pentru a vedea Barcelona – Real.

Luni 08.10

chiar dacă eram obosit după aproape săptămâni de plimbări am zis că nu se face să plec din Catalunia fără să fac măcar o alergare. După încă o „vizită de lucru” în parc am terminat de făcut bagajul şi am plecat la aeroport. Aici am avut iar emoţii în privinţa dimensiunilor bagajului (55x40x20cm) dar şi a greutăţii (7kg/bagaj) dar şi de data asta totul a fost OK. După un nou zbor liniştit, pe la 23:10 am aterizat pe Otopeni.
Dacă aveţi întrebări, lăsaţi un comentariu şi în cel mai scurt timp o să răspund.

inbagaj.ro/

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

O data-n viata · 21 ianuarie 2013 la 10:48 AM

[…] sa vizitez Barcelona; (https://www.lutyk.ro/2012/10/barcelona/) […]

» Alergarea, incotro? · 12 noiembrie 2012 la 3:28 PM

[…] urma să aibă loc evenimentul eu nu eram în ţară, având luate biletele pentru concediul la Barcelona încă din ianuarie-februarie. Am început totuşi să alerg şi am căutat un alt maraton în […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar