shaorma cu de toateAm tot auzit „Ce e tampenia asta cu „shaorma cu de toate„” că e românism, că numai la noi există aşa ceva. Că nu mai există nicăieri aşa ceva.
Prin ’91 am stat câteva luni în Istanbul. Acolo nu aveau shaorma. Doar kebap. Din ce îmi aduc eu aminte, era mult mai bogat decât „shaorma cu de toate” din zilele noastre de aici din Bucureşti. În primul rând nu găseai decât foarte rar de pui. De porc, aşa cum apăruseră prin capitala noastră dragă prin anii ’90 nici nu putea fi vorba. Era doar de miel/oaie. Şi poate, nu sunt sigur, să fi avut şi puţină vită, însă nu ca la noi unde gaseşti de vită cu puuuuţin miel ca să nu le miroasă la boieri. În Istanbul când treceai pe lângă un kebap se simţea, frate, de la distanţă mirosul de carne de ovină.
Kebapul se făcea în jumătate de franzela şi avea în el de toate: carne, cartofi prăjiţi, roşii, ceapă, salata verde şi altele pe care nu le mai ţin minte. Au trecut prea multi ani. Şi nu te întrba nimeni ce vrei şi ce nu vrei în ea. Cel care o făcea, o făcea „ca la carte”. Singura întrebare era dacă vrei picant sau nu.
Ceea ce vreau să spun e că reţetele orientale de shaorma şi kebap, astea sunt „CU DE TOATE”. „Fără din aia” sau „mai puţin d-aia şi mai mult d-ailaltă” sunt doar fite de consumator. Astea sunt românisme. Cum ar fi să te duci la McDonalds şi să ceri „Vreau cutare meniu da să-mi puneţi ceva mai puţini cartofi, pârjoala să fie mai mare, fără salată, cu mulţi castraveciori şi muuuult sos”. Crezi că te serveşte aşa cum vrei?
Dacă ceea ce ai comandat conţine elemente care nu îţi plac nu ai decât sa le elimini. Şi în Istanbul vedeai destui care desfăceau jumătatea de franzelă şi aruncau unele chestii de prin ea.
Oare câţi dintre cei care se pronunţă atât de vehement împotriva shaormei cu de toate, au mâncat măcar o singură shaorma de la mama ei, adică din ţările arabe. Sau, hai, ca să nu fiu chiar aşa de rău, măcar un kebap de la el de acasă din Turcia, că e mai aproape. Şi când au comandat acolo, tot aşa au făcut mofturi?

sursa foto: turkeytravelplanner.com. Tot aici gasiti si o istorie a kebap-ului.

foodevolution.ro%20

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

14 comentarii

JamesNo Gravatar · 1 aprilie 2013 la 11:37 PM

Prietene esti complet tignit? Poate sunt alergic la usturoi sau castravet basit.. te-ai gandit? Romanism? Asta pentru ca imi aleg ce mananc? Poate ai ramas tu la „Comunism”, eu unul prefer sa-mi „customizez” ce bag in mine, plus tot ceea ce tine de persoana mea in general. Si asta nu-i chestie de „fitza” .. E fix chestie preferinta personala. Adica da, suntem diferiti intre noi. Chiar suntem!

    LutykNo Gravatar · 2 aprilie 2013 la 5:29 PM

    Ramane de vazut cine e tiCnit. Sa ma anunti cand te duci la restaurant si ceri o ciorba fara morcovi. Dar sa ii scoata pentru tine din farfurie ci sa fie fiarta fara morcovi. Sau fara oricare alta leguma care face parte din reteta.

      DanNo Gravatar · 12 aprilie 2013 la 3:26 AM

      Am o mare surpriza pentru tine: La McDonald’s in SUA, adica la mama lui acasa 80% din cumparatori cer meniu customized: Extra sos de guacamole, fara ceapa. cartofii fara sare. Ori poate extra sare. Si ghici ce ? Ecranele unde introduc comenzile au optiunile astea, extra, without, bucatarul in spate le vede si se conformeaza.

catNo Gravatar · 26 ianuarie 2013 la 12:21 AM

Am mancat doner kebab in Istanbul si va spun sincer ca era atat de uscat si de greu de mestecat ca parca duceam dorul unui sos ca la acasa,puneau cate trei cartofi prajiti pe care ii culegeau cu penseta,carnea neaparat cantarita nici un gram in plus sau minus(asa cred cel putin),lipia era alba si inca fainoasa,si o inveleau in cea mai ingalbenita de vreme hartie ,iar ca dimensiune arata mai degraba a clatita.Am intrebat daca au vreun sos si se uita tipul la mine de parca de parca i-as fi cerut sare pentru limonada.Bad experience ….asa ca am dus dorul unei shaorma cu de toate

    LutykNo Gravatar · 2 aprilie 2013 la 5:44 PM

    Poate ca au devenit si turcii mai nemti. In ’91 cand am fost eu acolo nu se cantarea nimic ci se punea totul ochiometric, cam cum se face la noi. Sos nu avea nici atunci dar se facea in jumatate de franzela. Se gasea si atunci ceva infasurat ca o clatita cum zici tu dar se numea altfel, nu kebab.

AndreiNo Gravatar · 4 august 2012 la 11:42 PM

Si daca ma duc in Turcia sau in Iran, daca stiu ca urmeaza sa-mi puna ceva ce nu-mi place ii zic ca vreau fara de-aia. Si daca nu-mi da fara de-aia ma lipsesc si ma pierde pe mine ca si client. Daca pe la ei nu se obisnuieste sa-ti alegi cu ce vrei sa fie, probabil n-o sa planga prea tare ca nu raman clientul lor, dar daca turcii shaormari din Bucuresti ar face ei fite, in loc sa-i lase pe clienti sa faca fite, s-ar cara inapoi la ei in turcia imediat. Niciun roman n-ar mai manca shaorma daca nu si-ar putea cumpara shaorma cum o vrea el, asa e la noi si cine vrea sa faca afaceri in Romania trebuie sa respecte asta. Si nu cred ca turcii shaormari au venit in Romania de bine ce-o duceau pe unde erau ei. Cand zic turcii shaormari nu vreau sa jignesc pe nimeni, ci pur si simplu ma refer la turcii care fac shaorma.

    LutykNo Gravatar · 5 august 2012 la 11:11 AM

    In primul rand bun venit la mine pe blog si multumesc de comentariu.
    Apoi daca te duci prin Turcia sau Iran si comanzi e simplu ridici atatea degete cate bucati vrei si arati ce anume vrei. dar cred ca ar fi mai dificil sa explici ca NU vrei un anume ingredient. E ca si cum te-ai duce la restaurant in acelasi loc si ai incerca sa-i spui bucatarului ca nu vrei sa-ti puna un anumit condiment sau ingredient in mancare. In mod normal comanzi si ce nu iti place lasi pe marginea farfuriei.

AkihikoNo Gravatar · 19 iunie 2012 la 9:47 PM

Shaorma is a Middle Eastern Arabic-style sandwich-like wrap uslualy composed of shaved lamb, goat, chicken, turkey, beef, or a combination of meats. The usual shaorma is made of pita bread or taboon bread, hummus, tomato and cucumber, and the shaved meat itself. As toppings, you can find: tahini, pickled beets and amba. It bears some resemblance to the Gyros from Greece or the Turkish df6ner kebap because all of them use pita-wrapped meat. +16Was this answer helpful?

Sorin.CNo Gravatar · 6 aprilie 2012 la 1:42 PM

iti garantez ca am mancat si shaorma si kebap exact de unde au aparut si pe langa asta nu ai inteles nimic din articolul meu… oricum ms pt reclama 😉

    LutykNo Gravatar · 6 aprilie 2012 la 1:51 PM

    Sorin, bine ai venit la mine pe blog. Multumesc pentru comentariu.
    Singura legatura dintre postul meu si al tau e faptul ca articolul tau se numeste „Shaorma cu de toate”.
    Stai linistit ca si eu fac mofturi la shaorma, nu esti singurul.

      Sorin.CNo Gravatar · 6 aprilie 2012 la 1:57 PM

      ti-am mai citit blogul… doar ca nu ti-am lasat comentarii ca nu prea comentez pe blogurile altora :)… stiu multi spun ca este o mare greseala din partea mea, dar asta e

Mini recenzie: Dan Brown – Îngeri și demoni – Lutyk · 16 februarie 2021 la 7:04 AM

[…] are la bază teoria conspirației și l-aș încadra în rândul cărților ușor de citit, cu de toate: mister, istorie, artă, intrigă polițistă și un strop de […]

polimedia.us/fain · 8 mai 2012 la 5:51 PM

Jos shaorma cu de toate- WTF- – Elucubratii…

” Prin ’91 am stat câteva luni în Istanbul. [..] Kebapul se făcea în jumătate de franzela şi avea în el de toate: carne, cartofi prăjiţi, roşii, ceapă, salata verde şi altele pe care nu le mai ţin minte. Au trecut prea multi ani. Şi nu te întrba nimen…

Doar o vorba sa-ti mai spun…! | Alege Liber · 6 aprilie 2012 la 5:08 PM

[…] ca mi s-a alaturat la dezbaterea subiectului “Shaorma cu de toate?” Nimeni altii decat cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard. Acestia va anunta prin intermediul alegeliber.ro de – […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar