Am gasit zilele astea un test interesant. Se numeste Testul Valorilor si il gasiti mai jos:

Testul Valorilor

In articolul de azi am sa ating unul dintre punctele nevralgice ale motivatiei si dezvoltarii personale. E o arie foarte vasta si nu lipsita de complexitate si ambiguitati…dar eu imi am sa-mi dau silinta sa simplific lucrurile si sa o explic cat mai clar si concis.

Ce sunt valorile?

Fiecare dintre noi se ghideaza in viata dupa niste principii, si are niste idei – mai mult sau mai putin fixe – la care tine foarte multValorile, prin definitie, sunt exact aceste idei si convingeri la care noi tinem si pe care le luam drept repere de-a lungul vietii.

Cat de importante sunt?

Lucrul cu valorile este unul dintre pasii fundamentali in dezvoltarea personala. Este absolut crucial sa-ti explorezi si sa-ti cunosti cat mai bine valorile daca ai de gand sa te dezvolti. Ele sunt unul dintre factorii care ne propulseaza intr-o directie sau alta, ne fac sa luam tot felul de decizii (bune sau proaste) si sa avem diferite atitudini si comportamente. Daca lucrurile nu merg bine, si mai ales daca esti nemultumit(a), este adesea posibil sa gasesti mici probleme sau conflicte la nivelul valorilor personale. De aceea e bine sa mai facem ordine si prin zona asta – poate chiar sa ne debarasam de unele dintre ele si sa instalam altele noi si mult mai eficiente.

Valorile le putem constientiza sau nu. In mod sigur, avem multe despre care nici nu stim ca le avem… In orice caz, este imposibil sa nu ai valori.

Bun. Ca sa clarificam si mai mult, sa ne uitam la un mic exercitiu.

Un mic exercitiu

Faza 1: Alegerea

Acest exercitiu este adaptat dupa Peter Senge si Robert Dilts. El propune o lista a valorilor intalnite de obicei la oamenii printre care traim. Lista este doar orientativa, ca sa va faceti o idee despre ce vorbim. Dupa cum observati, ultimele casute din tabel sunt goale. Simtiti-va liberi sa adaugati si altele care va vin in minte…

Responsabilitate Aventura Frumusete
Provocare Comunitate Competenta
Cultura Educatie Faima
Familie Libertate Adevar
Armonie interioara Autocunoastere Dezvoltare profesionala
Bani Bucurie Bunastare
Calitatea lucrurilor pe care le fac Calitatea relatiilor Calm
Competente Cunostinte Dezvoltare personala
Dragoste, afectiune Hobby-uri Independenta
Influenta Intelepciune Intimitate
Leadership Liniste sufleteasca Loialitate
Masculinitate Natura Onoare
Ordine Pace Prietenie
Puritate Putere Recunoastere
Relatii personale Respect de sine (Self-esteem) Sanatate
Sensul vietii Siguranta Siguranta locului de munca
Sinceritate Spiritualitate Stabilitate
Statut Statut intelectual Religie

(1) alege-ti 10 valori care sunt importante pentru tine si la care tii – fie din lista, fie din cele pe care le-ai adaugat tu. Vom proceda in felul urmator: Cu siguranta, dupa ce ai vazut lista de mai sus ai inteles clar ce sunt valorile. Sunt convins ca avem cu totii maturitatea sa intelegem ca nu sunt doar niste cuvinte lipsite de sens, scrise „ca sa dea bine”.

(2) inlatura 5 dintre ele la care poti renunta, in asa fel incat sa ramai numai cu cele mai importante 5.

(3) acum mai taie inca 2 dintre ele … si vei ramane doar cu 3

Acestea sunt valorile tale de baza, lucrurile pe care le pretuiesti cel mai mult pe lume si care ghideaza in mare parte comportamentul si gandirea ta.

Faza 2: Ierarhizarea

Un alt lucru pe care trebuie sa-l intelegem este faptul ca valorile astea nu sunt dispuse aleator in creierul nostru. Dupa cum am vazut mai sus, putem stabili care sunt mai importante si care sunt mai putin relevante. Asadar, exista si o ierarhie a lor…am putea sa le luam din nou pe cele 10 de la exercitiul anterior si sa le numerotam in ordinea prioritatii. Cele care au fost taiate in prima faza ar ocupa in mod clar ultimele 5 locuri. Iar cele care au ajuns „finaliste” vor ocupa, fireste, primele 3 locuri.

Dar hai mai bine sa concentram din nou doar asupra primelor trei. Gandeste-te care este cea mai importanta si mai importanta dintre ele, fara de care nu ai putea concepe viata nici macar pentru o zi/ora etc. Ea va ocupa locul 1. Apoi stabim care vine imediat dupa, si cea care ramane va ocupa locul 3:

  1. __________________
  2. __________________
  3. __________________

Voilà. Asa arata ierarhia ta personala.

Daca va intrebati de ce e importanta ordinea, am sa va raspund printr-un exemplu foarte des invocat: sa spunem ca persoana A are pe primul loc banii si pe locul 2 cinstea si onoarea, pe cand persoana B are invers… pe primul loc cinstea si onoarea, iar pe cel de-al doilea banii (varianta B este intalnita, de exemplu, la oamenii credinciosi, sau „cu frica lui Dumnezeu” cum li se zice).

Ei bine, persoana A are toate sansele sa accepte o propunere de afacere murdara, care ii poate aduce multi bani. In felul asta, A poate ajunge sa faca mici inselatorii, o evaziune pe ici pe colo si asa mai departe. Daca valorile legate de etica nu ocupa nici macar locurile 2 – 10, atunci astfel de oameni pot ajunge sa faca lucruri si mai imorale (ex: sa vanda droguri unor copii).

Cei care au sanatatea in capul listei sunt oamenii care nu se ating de tigari, stiu ce efecte nocive are coca-cola, citesc carti despre nutritie corecta si merg periodic la doctor sa-si faca analizele. Altii scapa chiar in extreme si devin ipohondri.

Faza 3: Intrebari

Iar acum, ca am stabilit dupa ce ne ghidam in viata, sa ne punem doua intrebari.

Intrebarea 1: Contextul in care traiesti iti sustine valorile?

Casa, familia, serviciul, prietenii si toti cei cu care intri in contact iti respecta si sustin valorile…sau nu?

O tanara care vrea sa se faca actrita porno nu va avea niciodata sustinere intr-o familie de crestini smeriti, ba chiar va trebui sa se rupa intr-un fel de context daca vrea s-o ia pe urmele Alinei Plugaru. Un tanar care se lasa de facultate dupa primul semestru va avea mari conflicte cu o familie care pune mare accent pe educatie si invatatura. Iar o functionara de la casa de bilete de la gara care pune mare pret pe politete va avea batai de cap cu clientii neciopliti care tipa la ea si se poarta urat.

Cand mediul in care traim nu ne respecta valorile apar probleme nasoale.

Intrebarea 2: Daca raspunsul mai devreme a fost „NU”, atunci ce ar trebui sa se schimbe?

Cine ar trebui sa taca din gura, cine ar trebui sa fie mai intelegator si ce ar trebui sa dispara/apara in viata ta in asa fel incat tu sa-ti poti trai linistit(a) valorile?

Uneori raspunsul e simplu, alteori aproape imposibil. In orice caz, e bine sa stim ce vrem de la lumea in care traim.

Intrebarea 3: Cum ti s-ar schimba viata daca zi de zi ai putea sa-ti traiesti din plin valorile enumerate mai sus?

Bineinteles, toata lumea va raspunde ca „s-ar schimba in bine”. Insa e bine sa definim „binele” asta. Ce schimbari concrete ati putea observa in jur?

Sursă foto: impacttraining.ro

La mine au rămas Libertate, Intimitate și Autocunoastere. La voi ce a rămas după ce ați făcut testul valorilor?

powerlaptop.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar