Expresia „Divide et impera” este atribuită, conform Wikipedia, lui Filip al II-lea al Macedoniei, rege al Macedoniei (382-336 Î.C.), care descria astfel politica sa împotriva orașelor-state grecești.

Citeam recent un articol al extraterestrului despre o eventuală nouă explozie (sau o fi implozie) a mămăligii româneşti condimentată cu prea mult praf de puşcă. Am încercat să comentez acolo dar din nişte motive obscure şi de neînţeles comentariul nu a apărut. Şi aşa a apărut această postare.

Aşa cum încercam să spun în respectivul comentariu, la afacerea dezbinării naţionale se lucreză de mai multă vreme nu doar de 20 de ani. Toţi sunt singuri împotriva tuturor şi fiecare luptă cu fiecare: români contra maghiari şi/sau ţigani şi viceversa, ţărani (ăia mai leneşi) contra chiaburi (tot ţărani dar mai harnici şi pe cale de consecinţă mai avuţi), rurali contra urbani, intelectuali contra muncitorime, moldoveni contra regăţeni şi/sau ardeleni sau invers sau în orice combinaţie, şi lista continuă şi se îmbogăţeşte cu fiecare zi până în prezent când avem bugetari contra privaţi (sau private), profesori contra medici etc.

Suntem însă mult prea pasivi pentru o nouă bubuială de mămăliguţă. În loc să încercăm să transformăm aceste încercări de dezbinare în competiţie socială, economică, culturală sau de orice fel şi să dăm astfel tot ce avem mai bun fiecare dintr noi, ne complacem în etichetările puse de alţii şi stăm pasivi şi asimilăm încercările de dezbinare pe care le transformă în ură „de clasă” care ne macină sufletul. În loc să facem ceva pentru a ne fi nouă mai bine aşteptăm, ne rugăm la doamne-doamne (că domnii sunt la cârciumă), eventual mai dăm şi noi o mână de ajutor să moară capra vecinului. Nu contează cât de bine sau de rău o ducem, important e ca ceilaţi să o ducă rău. Chintesenţa acestei mentalităţi o reprezintă balada Mioriţa devenită simbol naţional.

Şi dacă nu putem face rău atunci îi bârfim, doar-doar ajung vorble de clacă la urechile boierului sau ale altcuiva care poate face rău celui vizat. Şi vedem asta chiar şi în relaţiile cu vecenii noştri statali. Deşi a trecut atâta amar de vreme de la stabilirea maghiarilor în zonă încă îi numim bozgori adică conform unor traduceri NEAM FĂRĂ ŢARĂ. Asta ca să dau doar un exemplu dar cam în toate zonele de graniţă există multe vorbe de duh la adresa celor de dincolo de hotar. Dar uite că vecinii şi-au văzut de treaba lor şi acum o duc cu mult mai bine ca noi la toate capitolele: social, economic, infrastructură etc. Singurii vecini care o duc în prezent mai rău, poate şi pentru că sunt din acelaşi aluat cu noi şi au cam aceleaşi mentalităţi, sunt cei din Republica Moldova.

Oare o să învăţăm cândva să ne vedem de treaba noastră?

P.S. Nu e nici prima şi probabil nici ultima oară când un comentariu lăsat pe un blog dispare „în misiune”. Probabil că se duce în spam cine ştie de ce şi nu se oboseşte nimeni să-l scoată de acolo. Sau poate nu e pe placul „cititorilor din umbră” şi nu primeşte acceptul pentru a vedea lumina monitorului.

Comentează cu Facebook

Vlad Robert Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

8 comentarii

cdmitroiNo Gravatar · 27 octombrie 2010 la 11:42 AM

vezi mai lutic? si tu cenzurezi!!!

  LutykNo Gravatar · 27 octombrie 2010 la 11:57 AM

  Nu eu! Sunt niste baieti cu ochii albastri care vegheaza.

GrapefruitsNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 4:48 PM

Iti lasasem un comentariu cu „capra vecinului”, nu stiu unde a disparut.

  LutykNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 4:53 PM

  la mine nu a ajuns. e clar. e o conspiratiune

cdmitroiNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 3:16 PM

mama lor de reclame, ma irita la culmea.

  LutykNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 4:01 PM

  Spre marea … iritare
  Iritatule
  :))

cdmitroiNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 3:12 PM

cred ca e o conspiratie faptul ca, comentariile tale nu sunt luate in seama. Aia cu lupta si dai, si dai si lupta caracterizeaza natia asta din cele mai indepartate vremuri. Eu cred ca e ceva ce sta scris in ADN. Ia matale si citeste aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Burebista din cele mai vechi si stravechi timpuri ne muscam de cur unii pe altii si tu vrei acu perestroica in romania? tu vrei solidaritate in romania? tu vrei Liberté, égalité, fraternité in romania? hai ca ne luptam cu morile de vant. ca tema pentru acasa, urmareste ce s-a intamplat cu tronul tarii romanesti de-a lungu timpului si o sa iti treaca. Nu e conspiratie mon cher, e undeva in ADN

  LutykNo Gravatar · 26 octombrie 2010 la 4:00 PM

  păi atunci să căutăm nişte specialişti să facă nişte modificări în structura ADN a neamului aista.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar