caloriferele sunt reci

sursa: evolo.eu

“A venit iarna într-o zi, era de aşteptat
N-ai vrut s-o primeşti în casă, ea tot a intrat”

Nu am inţeles niciodată tâmpenia asta comunistă conform căreia pentru a putea avea căldură în casă trebuie să fie 3 zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade. Auzeam în această dimineaţă la radio pe unu de-i zice Opaina care spunea că în Germania dacă porneşti caloriferul de la robinet în miezul verii acesta se încălzeşte. Nu ştiu dacă e adevărat, nu am fost niciodată la nemţi, dar aşa mi se pare normal. Furnizorii de energie termică trebuie să îmi asigure acest serviciu la orice oră din zi şi din noapte în fiecare din cele 365 de zile ale anului. Aşa cum şi trepăduşii care lucrează acolo îşi iau salariul în fiecare lună, chiar şi vara, nu doar iarna.

Daca nu am bani sa platesc caldura tin caloriferele inchise sau le las pe o temperatura mai mică. Nu mă obligă nimeni să le dau pe maxim. În funcţie de buget şi de cât de friguros sau de călduros sunt trebuie să fie alegerea mea dacă pornesc caloriferele sau nu. Nu înţeleg de ce trebuie să fiu obligat să stau în frig sau să dau nişte bani pe calorifere electrice. Iar cei care nu îşi permit calorifere sau alte surse de încălzit omologate ajung să facă improvizaţii cu reşouri care pot avea urmări dezastruase.

De ce trebuie să-mi ţin copilul în frig, expunându-l riscului de a se îmbolnăvi doar pentru că nişte tâmpiţi nu schimbă regulile impuse de economiile regimului comunist.


Comentează cu Facebook

Vlad Robert Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

6 comentarii

DianaNo Gravatar · 12 octombrie 2010 la 11:20 AM

Din păcate multe concepții au rămas la nivelul comunist.

Și eu depind de ei la caldura… nu zic, în astea 3 ierni mi-a fost bine. Stăteam în ianuarie în tricou prin casă, era chiar foarte bine, nu pot să mă plâng așa tare.
Dar mă enervează că depind de locatari să dea căldură. Înțeleg că unii sunt săraci, dar e aiurea când vreau căldură că îmi permit să plătesc, dar administratorul strânge semnături de la restul vecinilor ca să nu dea drumul în loc la căldură acuma.
Și mă lovesc de faza cu repartitoarele…
Ce să cer dacă încă mai am vecini racordați la rețeaua veche de gaz, pentru că nu au vrut să își pună contoar? Și e poveste veche de 8 ani. Dacă mai aud și de repartitoare…

    LutykNo Gravatar · 12 octombrie 2010 la 2:37 PM

    Si la noi dupa ce porneste caldura poti sta in tricou in casa. Nu asta e problema ci faptul ca dureaza mult pana ii dau drumu.
    Iar repartitoarele sunt o solutie buna pentru cei care vor sa faca economie. Inainte sa montez repartitoarele aveam robineti cu doar 2 pozitii: inchis si deschis. Nu puteam sa setez in pozitii intermediare daca vroiam sa fie mai racoare. Si chiar daca as fi putut tot nu plateam mai putin.

iYliNo Gravatar · 6 octombrie 2010 la 11:59 AM

Iti dau exemplu la mine in bloc. Nu exista repartitoare pentru consumul caloriferelor. Asa ca oricat nu ai vrea sa le folosesti si sa faci economie nu poti pentru ca totalul se imparte la nr de apartamente. Intr-adevar este o nebunie cu cele trei zile friguroase in care te imbolnavesti (ca si mine de altfel) si ajungi sa dai pe medicamente o gramada de bani, insa atat timp cat nu are fiecare apartament acele repartitoare nu avem ce face, mai ales ca ele sunt puse pe banii proprietarului, care de cele mai multe ori nu ii are.
Sooo, eu am trecut la pilota si la geaca in casa ::))

    LutykNo Gravatar · 6 octombrie 2010 la 12:47 PM

    Chestia asta cu procentul de 50% (sau cat dracu e) din numarul de proprietari care trebuie sa fie de acord cu repartitoarele e iarasi o mare tampenie. Ar trebui sa lase pe fiecare sa isi puna si sa foloseasca repartitore dupa bunul plac. Cei care au platesc cat consuma iar ceilalti dupa sistemul actual indiferent cati sunt unii sau alti.

Mama lui Ștefan cel Bugetar - Lutyk · 20 aprilie 2021 la 11:57 AM

[…] într-un bloc recentUnde bate vântul şi-i pe jos curent ,Tânăra nevastă plânge şi suspinăCă-i oprită apa şi nu e lumină.Şi că la serviciu soţul ei iubitA plecat la 6 şi n-a mai […]

Lutyk · 6 octombrie 2010 la 10:15 AM

RT @Lutyk: Avem caldura. Doar sufleteasca caci caloriferele sunt reci. http://bit.ly/dfaTll

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar