sursa foto: zicolorata.blogspot.com

Poate că or fi mai multe, dar eu nu am reuşit să identific decât 2 programe bune, anticriză, lansate de guvernele fără număr boc. E vorba de programul Prima Casă şi de programul de reabilitare termică a blocurilor. Ambele au functionat binişor în 2009 şi eu pot spune că am profitat din plin de amândouă aşa cum am mai scri pe aici. Dar se pare că boc IV nu a suportat să vadă că unul din guvernele precedente a făcut ceva cât de cât bine chiar dacă tot el era ministru prim şi a modificat programele. Probabil că a vrut să dovedească existenţa blestemului Anei lui Manole :D. Şi a schimbat programele atât de bine încât acum au crucea pe ele.

Programul prima casă a mers până în februarie când au schimbat regulile chipurile ca să stimuleze construcţia de locuinţe noi. Nu numai că nu au stimulat apariţia de noi construcţii dar din câte ştiu programul nu mai funcţionează deloc, adică e mort şi îngropat.

Probabil supărat că există zone în România unde proprietarii nu plătesc nimic pentru reabilitarea termică deoarece primăriile în frunte cu cea a lui Chiliman au preluat şi ceea ce trebuiau să plătească deţinătorii de locuinţe, boc a modificat şi acest program. Adică a guvernul nu mai plăteşte nimic. Dacă o asociaţie de proprietari vrea să reabiliteze blocul trebuie să facă un creddit la bancă (garantat de stat) pentru cele 50 de procente din valoarea lucrării care până acum erau suportate de guvern. Şi cum e criză, lumea nu are bani iar băncile nu dau credite, acest program e şi el bolnav de deces.

Şi uite aşa cele două programe s-au dovedit a fi doar nişte castele de nisip care la primul val (schimbare de guvern) s-au năruit împreună cu speranţele celor care doreau să aplice la ele.


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

3 comentarii

JonhNo Gravatar · 20 noiembrie 2012 la 11:45 AM

Si eu locuiesc in satul numit Sectorul 1, muahlaaa de sus, la doi pasi de primarie.Felul in care ati conceput si aplicat pana acum, d-le Chiliman, acest program de reabilitare termica este o sextupla insulta pentru orice om cinstit, care isi castiga existenta muncind.1) E o bataie de joc la adresa celor care apucasera sa faca, pe cheltuiala lor exclusiva, cate ceva, fie ca vorbim de izolarea peretilor, cat mai ales de ferestre izolatoare termic.2) Este o bataie de joc sa subventionati (si inca 100%!) la fel toti locatarii unui bloc, punand pe picior de egalitate pensionarul, care de-abia isi duce zilele si uneori trebuie sa aleaga intre hrana, medicamente si factura, cu patronul cu doua sau trei masini confortabile la scara.3) Cunoasteti expresia ce-i de haram, de haram se duce ? Subventionarea 100%, ca orice alta pomana de-acest fel, face ca oamenii sa nu pretuiasca lucrurile respective la justa lor valoare si sa nu le ingrijeasca asa cum ar face-o daca ar da bani din buzunar pentru ele.4) Ca sa nu mai pomenim ca, exact ca si colectarea gratuita a gunoiului, creeaza dependenta de cel care da pomana dar probabil asta e si ideea, nu?5) Daca oamenii ar plati o parte semnificativa din costurile lucrarii din buzunarele lor, ar fi cu mult mai atenti exact atat la calitatea lucrarilor, cat si la costuri. Dar, de fapt, nu vreti nici asta, nu-i asa?6) Cu greu mi-as putea imagina o masura mai anti-liberala decat aceasta. Nu stiu si nici nu ma intereseaza viermuiala si rafuielile din maruntaiele PNL, dar, in ochii mei si-ai multor altora sunteti complet si definitiv discreditat ca liberal dupa cum nadajduiesc ca veti constata la alegeri.Asa ca, din partea mea, eu zic ca v-ati facut datoria destul, mai lasati si pe altii sa se sacrifice.

Cuplu cu luna - Lutyk · 31 martie 2021 la 6:36 PM

[…] mea o duci pe chip Poti sa ma omori cu-n gest de-al tau Marea umple casa cu nisip Rumegus parerilor de […]

Lutyk · 8 septembrie 2010 la 8:08 AM

Castele de nisip: http://wp.me/pZx3O-x5

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar