Ana lui Manole

Mormantul Anei lui Manole

Meşterul Manole e o baladă foarte apreciată de criticii literari. Cât adevăr e în ea nu pot să ştiu şi nu cred să fie cineva care să ştie, dar toată istoria noastră pare bântuită de blestemul Anei lui Manole.
În Evul Mediu fugeam de invadatori lăsând în urmă prăpăd. Ne ardeam casele şi recoltele, otrăveam fântânile pentru a ne întoarce după război să reconstruim totul de la 0 până la următorul atac când iarăşi lăsam pârjol în urma noastră. Voievozii erau omorâţi de boieri, iar noul domn încerca să şteargă orice urmă lăsată de vechiul uns al lui dumnezeu.
Și pentru că mâncătoria între români era prea mare în 1866 a venit un neamţ să ne conducă. Şi când părea că în sfârşit România a pornit pe drumul cel bun al modernizării au venit comuniştii şi au descălecat de pe tancuri în ţărişoara asta. Şi au găsit aici un mediu încă propice pentru mâncătorie şi ură de clasă. Şi a fost rândul lor să distrugă tot ce mergea p’acilea şi să o pornească de la zero pentru construcţia României multilateral dezvoltate.
A venit apoi ceva numit pompos Revoluţie. Şi pentru că în timpul epocii de aur ne-am îmbolnăvit de cleptomanie în anii ce au urmat am furat tot ce s-a putut. Şi ce nu am putut fura am distrus. Ca să clădim pe baze noi, democratice, capitalismul cu faţă umană. Şi vedem de 20 de ani cum cei ajunşi la putere acuză „greaua moştenire” şi pornesc noi şi noi reforme în fiecare domeniu şi nici una nu apucă să fie terminată şi chiar dacă apucă tot e considerată proastă de cei ce va să vină şi care la rândul lor îşi vor începe propria tranyiţie spre un nou sistem medical, educaţional etc. Fiecare potentat al zilei în acuză pe predecesorul său şi distruge TOT ce a făcut acesta, bun sau rău fără osebire.
Oare când vom scăpa de acest blestem?

optiblu.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

7 comentarii

LucianaNo Gravatar · 10 decembrie 2010 la 8:51 PM

Adevarat

himeNo Gravatar · 2 septembrie 2010 la 10:41 PM

Sa fie oare un blestem cazut pe capul nostru ???

fanelNo Gravatar · 1 septembrie 2010 la 1:38 PM

Cand vom avea puterea sa gandim noi cu capul nostru si sa nu-i mai lasam pe altii sa gandeasca pentru noi, cand vom intelege ca lumea nu se imparte drastic in urban si rural….mai avem.

FRumoasa melodie 😉

Castele de nisip | Elucubratii · 8 septembrie 2010 la 11:08 AM

[…] tot el era ministru prim şi a modificat programele. Probabil că a vrut să dovedească existenţa blestemului Anei lui Manole . Şi a schimbat programele atât de bine încât acum au crucea pe […]

Lutyk · 1 septembrie 2010 la 11:56 AM

RT @Lutyk: Blestemul Anei lui Manole http://bit.ly/9528vD

Lutyk · 1 septembrie 2010 la 10:04 AM

Blestemul Anei lui Manole http://goo.gl/fb/oq4mx

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar