ASISTÁ vb. I. intr. a fi prezent, a participa (la ceva). II. tr. a sta pe lângă cineva pentru a-l putea ajuta; a acorda asistenţă.

Văd ca au început iar discuţii febrile pe tema pensiilor şi a asistenţei sociale. Şi foarte multţi sar de cur în sus când aud că pensionarii sunt asistaţi social. Chiar dacă au plătit contribuţiile pentru pensii asta nu înseamnă că nu sunt asistaţi (ajutaţi). Înainte de ’89 contribuţiile erau de 10-20 lei pe lună în marea lor majoritate. Asta înseamnă că în 30 de ani au plătit în total cam 7200 de lei. Banii aştia îi primești în primul an de pensie. Şi mai departe? Oricum ai calcula nu ai cum să trăieşti doar din banii pe care i-ai cotizat la fondul de pensii. Doar la atât se rezumă dreptul tău de proprietate.

Ce primeşti peste e asistenţă socială. Acum, la un salariu brut de 1500 plătești la CAS cam 150. Asta înseamna că în 30 de ani de muncă plătești în total 54000 ron adica 540.000.000 lei vechi. Cât timp crezi că vei putea trăi cu banii ăştia?
Orice calcule aş face banii daţi pentru zile negre pensie sunt mult mai puţini decât cei primiţi la bătrâneţe. Şi dacă nu îţi convine statutul de asistat social nu ai decât să te duci la CNPAS şi să le spui că tu nu vrei decât suma cotizată şi nici un bănuţ în plus.

vivacredit.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar