Aseară, într-o pauză de ţigară în timpul învăţatului, am dat drumul la televizor şi am ajuns pe Realitatea unde printre alţii era invitat şi iniţiatorul ştirilor otvistice de genul găinii care a născut pui vii, Ion Cristoiu, în prezent mare analist. Dacă am înţeles eu bine, căci la tembeliziunile noastre invitaţii sunt întrebaţi dar nu sunt niciodată lăsaţi să-şi termine frazele, acest comentator de serviciu a lansat o ipoteză cel puţin cinică. 

PDL și BăsescuÎn mod normal măsurile dure, de austeritate, sunt anunţate de un premier, preşedinte de partid, care împreună cu partidul şi/sau coaliţia de la guvernare îşi asumă aceste măsuri indiferent care sunt costurile electorale. Aşa cum bine ştie deja toată lumea, Preşedintele Traian Băsescu, fără a avea atribuţii executive precum preşedintele american, a fost cel care a anunţat joia trecută reducerile de venituri ce vor urma în locul lui Emil Boc. 
În ipoteza lui Cristoiu, Preşedintele a făcut acest gest pentru proteja partidul şi a forţa cumva intrarea PDL în opoziţie în această vară, chipurile ca urmare a mişcărilor sindicale de stradă, în vederea salvării de la un eventual dezastru electoral la alegerile parlamentare din toamna anului 2012.
Având în vedere că în istoria recentă a României avem un partid, în speţă PNŢ-CD, care în urma aplicării unor măsuri mai dure precum închiderea unor mine a dispărut de pe scena politică cred că un astfel de scenariu chiar dacă este diabolic nu poate fi exclus în totalitate.
Dacă e să luăm în considerare această idee şi guvernul acesta cade ca urmare a presiunilor sociale sau din oricare alt motiv, PDL va refuza să mai intre la guvernare şi va lăsa celelalte partide ca împreună cu (in)dependenţii de ciolan să-şi rupă gâtul în lupta cu criza în ultimii doi ani de mandat parlamentar.
Aşa cum spuneam la început, nu ştiu dacă asta e ceea ce vroia să spună „ilustrul clasic în viaţă” dar eu asta am înţeles. Şi doar timpul va fi în măsură să ne dea un răspuns la întrebarea dacă e adevărat sau nu.
În altă ordine de idei, în acestă vară cred că o să vedem destul de des oameni care pe lângă „doapele”  de vată din urechi care cică îi protejează de curent vor avea dopuri din acelaşi material şi în nas. De ce? Păi în condiţiile în care până în prezent când apa caldă nu era foarte scumpă (aprox. 5 lei m3) iar lumea avea bani de săpun tot mai întâneai mirosuri pestilenţiale care îţi mutau nasul la spate, acum cu dispariţia subvenţiilor şi scumpirea apei (calde) coroborat cu reducerea veniturilor cu 15-25% adică mai puţini bani pentru săpun şi pastă de dinţi, vă daţi seama că circulaţia cu mijloacele de transport în comun osă fie criminală? Şi să nu uităm de parfumurile turnate din greu pe pielea nespălată care, contrar opiniei unora că acoperă, amplifică mirosul crunt de transpiraţie. Că deh, rromânul e fudul şi nu poate renunţa la coloniile „de lux” made in chinese ship.

„Gropar aveai dreptate când îmi spuneai plângând
Că nicăieri în lume nu-i bine ca-n mormânt
Să ne luăm cazmale, lopeţi şi târnăcoape
Să mergem la Bellu şi să ne facem groape”
vivacredit.ro
Categorii: Politica

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

3 comentarii

Vlad Robert LuticNo Gravatar · 13 mai 2010 la 3:39 PM

aşa e. dar vor fi mulţi care acum se spală dar nu o vor mai face. În evul mediu exista o sintagmă cum că spălatul des dăunează sănătăţii. Actualizând spălatul dăunează grav bugetului. Nu e exclus ca autorităţile pe lângă campaniile cu fumatul, alcoholul, sarea, grăsimile etc care sunt în prezent să fcă una şi pe această temă:
Apa şi săpunul
Afectează grav bugetul
Sfoara şi săpunul
Degreveză total bugetul!

Lily of the Valley · 13 mai 2010 la 3:25 PM

sau intr-o alta interpretare data de analisti de top in ale comunicarii si politichiei domnul Base' avand in vedere impactul social pe care il vor avea aceste masuri a cosiderat cae ste oportun sa iasa la rampa…ca doar e purtatorul de cuvant al celor multi…

si hai sa fim seriosi cine nu se spala la 5 lei m3 de apa nu se va spala in veci indiferent cat e pretul acesteia…

Mircea Cărtărescu - Râsul la mormânt - Lutyk · 2 aprilie 2021 la 4:42 PM

[…] mijloc între cruzime şi populism, fără să ader nici la una, nici la alta. Nu pot aproba, deci, îngrozitorul sacrificiu care se cere astăzi compatrioţilor mei, chiar dacă mi se spune că e “răul cel mai mic”. Nu pot […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar