Primul calculator la care am umblat a fost un HC 85 sau 90. Nu mai tin minte deoarece asta se intampla prin ’88-’89. Mai vazusem pana atunci calculatoare doar în incinta ASE unde lucra taica-miu atunci şi erau nişte mastodonţi cam cât o cameră de apartament. Pe acest HC de care ai mei făcuseră rost pentru al meu frate, pe vremea aia student la Politehnică, am stat zile întregi să introduc programe (adică jocuri) scrise în Basic şi pe care le salvam apoi pe casete audio.
Apoi prin ’91-’92 au cumpărat părinţii un calculator second-hand. Era un 8086, cu unitate de dischetă de 5,2 inch şi care dacă îmi aduc bine aminte nu funcţiona decât cu monitor alb-negru. E posibil totuşi să fi mers şi cu monitoare EGA. Dacă HC-ul nu a avut darul de a mă captiva, acest calculator a făcut-o. Încercam toate comenziile posibile şi imposibile şi bineînţeles că de foooaaaaaaarte multe ori îl blocam. Şi stăteam nopţi întregi (dormeam maxim 2-3 ore pe noapte) să reinstalez DOS, Norton, Windows 3.x şi ce mai era nevoie iar conectarea şi descărcarea unor fişiere de pe net era un adevărat supliciu având în vedere conexiunea dial-up singura disponibilă atunci. Mai venea uneori Mircea pe la mine să mă ajute dar nu avea timp şi nici chef să îmi explice ce şi cum aşa că multe comenzi le-am furat din mers. Cu ocazia asta am învăţat şi engleză deoarece toate helpurile erau în această limbă. Am avut după aia mai multe calculatoare. De fapt unul singur dar căruia îi făceam upgrade cu piese de care nu mai avea nevoie frati-miu deoarece el îşi lua altele mult mai performante.
Am şi acum acasă o grămadă de cărţi despre calculatoare dar cumva, cândva, mi s-a pus capac, m-am săturat de calculatoare şi de ajutorul dat aproape zilnic diverselor persoane care din grabă făceau câte o combinaţie ciudată de taste de buleau calculatorul. Aşa că nu m-am mai ţinut la curent cu toate noile apariţii din domeniul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor: laptop/notebook (unii spun că e acelaşi lucru, alţii că e diferenţa mare între ele), conexiuni internet la care trebuie să faci calcule ca să şti ce îţi trebuie, hosting pentru site cu aceeşi problemă, wireless, firewire, etc. Şi chiar dacă pentru unii care cu chiu cu vai abia reuşesc să trimită un e-mail sunt un expert, eu mă consider un simplu amator.
Şi acum să ajung la motivul scrierii acestui post. Din toamnă nu mai am calculator acasă. Cel care îl aveam s-a stricat fiind în garanţie, l-am dat înapoi iar banii au fost folosiţi în alte scopuri. Aşa că în viitorul apropiat, adică în cursul acestui an, vreau să-mi cumpăr un laptop sau notebook. De ce nu vreau desktop? pentru că m-am săturat de toată căblăraia din spatele lui, plus că nu îl pot căra după mine. Bugetul va fi undeva între 1000 şi 1500 de roni. La ce vreau să-l folosesc? Păi ar fi cam aşa: Photoshop pentru eventuala editare a unor poze în special cele vechi, să pot să văd un film fără nşpe mii de întreruperi (deci îi musai să aibă DVD writer), să pot să descarc un film sau nişte muzică de pe dc şi/sau torente, net (e-mail, blog, up/down load poze şi filmulţe etc.), program(e) de contabilitate şi să aibă un dinte albastru (bluetooth) şi wireless că cică sunt practice. A! şi infraroşu pentru guzgan (mouse).
Deci, având în vedere cele expuse mai sus ce mă sfătuiţi să iau?
Am uitat să precizez că şi capacitatea hardului e importantă având în vedere că doar pozele ocupă, până în prezent aproape 4 Gb.
Sursa foto: old-computers.com, ok-shop.ro

1 comentariu
Lutyk · 30 iulie 2010 la 7:02 AM
Despre calculatoare http://bit.ly/aJd2dP via @AddToAny