ghiozdan trolerIn urma cu aproximativ 15 ani radeam cand vedeam cate un cocalar care se chinuia in miez de iarna sa tarasca un geamantan pe traseul dintre Babele si Piatra Arsa.
Astazi lucrurile au evoluat. Sau involuat? Oare cum e corect? In orice caz nu mai e de ras ci de plans.
Astazi nu mai e nevoie sa urc pe platoul Bucegilor pentru a vedea cum se chinuie cineva sa traga de un geamantan. Astazi e suficient sa ies in parc la ora la care cei mici ies de la scoala pentru a-i vedea cum tarasc de aceste trollere sau cum dracu’ s-or numi care tin loc de ghiozdane.
Problema e ca nu stiu cat din vina o poarta profesorii si sitemul de invatamant si cat parintii. Imi aduc aminte ca si atunci cand eram eu elev, teoretic, eram obligat sa car manuale si culegeri de probleme dupa mine iar marea lor majoritate erau si cu coperti cartonate. Sau cel putin asa ne cereau profesorii la inceputul trimestrului/anului scolar.
Cu toate astea, majoritatea elevilor veneam la scoala doar cu caietele si 1-2 carti mai subtiri si fara coperti cartonate. Ca sa nu mai spun ca, in special in liceu, multi elevi aveau un singur caiet in care scriau pentru toate materiile. Spun ca e posibil sa fie (si) vina parintilor pentru ca cei care erau smecheri atunci poate regreta ca nu au invatat mai mult si isi obliga acum copiii sa care dupa ei toate manualele, culegerile si „almanahele” pe care le cer profesorii, doar-doar odraslele lor vor invata mai mult decat ei.
O solutie ar fi reducerea programei scolare. O alta solutie ar fi dotarea unitatilor de invatamnt cu dulapuri in genul celor cum vedem in filmelor americane. Dar pana cand vor fi gasite solutii si mai ales pana cand vor fi aplicate nu ne ramane decat sa le plangem de mila acestor copii.
cartuseria.ro

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

5 comentarii

LutykNo Gravatar · 12 aprilie 2010 la 3:43 PM

prin anii 90 se spunea ca din contra ghiozdanul purtat corect pe spate ajuta coloana si te ajuta stai drept, iar gentile purtate pe un umar sau cele tarate deformeaza in timp coloana.

DianaNo Gravatar · 9 aprilie 2010 la 6:09 PM

Nu e neaparat de cat au in ghiozdan… pentru ca nu cred ca nu ia elevul minimul necesar… mai sunt si cei care au spot, si il indeasa acolo.

Eu stiam ca de pilda in strainatate se folosesc trolerele acuma pentru ca multi doctori le recomanda, ca cica ghiozdanul deformeaza coloana si efecteaza dezvoltarea oaselor copiilor.

    MatheusNo Gravatar · 20 iunie 2012 la 10:41 AM

    De acord cu tine. Si eu sunt de aceeasi pearre. Macar de ar avea o materie mai aerisita si mai putin densa. Dupa o vacanta raman doar cu ce a fost mai usor si mai logic pentru mine. Sunt genul care vrea sa stie si de ce invatam un anumit lucru, la ce ne foloseste + exemple practice daca se poate.Cand e de invatat pentru un test sau o teza mai grea, daca nu ai avut timp sa stai acasa si sa inveti zi de zi (toata ziua 8 ore dorm, 8 ore la scoala si alte ore pt. teme si invatat ca prostul pt. note nu pentru mine) o dai in bara,Materia asta ne preface in roboti. Parca intr-un fel m-am adaptat la chestia cu scoala cam asa: invat doar pentru note ! doar asta conteaza ! altceva ? nu!Atata timp cat ai note mari esti vazut de bine, esti bun. Nu cred ca mai are rostul sa incerci sa mai si tii minte logic, nu ? De aici rezulta ca esti tocilar. Asta ne face scoala romaneasca niste tocilari, vanatori de note mari. Cei care cedeaza devin gunoieri si smecheri de cartier, deoarece materia nu este diversificata. Se adreseaza celor cu super capacitati de invatare. 7-8 ore intr-o banca, la scoala asteptand profesorul sa ne dicteze continuu, constant, pe o voce monotona lectia. Fix cand sa iasa din clasa, noi fericiti ca in sfarsit am scapat, MAINE AVETI TEST „! Deci cum sa invat ceva la care pe timpul orei am fost super plictisit ? CUM ?Nu ma imaginez trezindu-ma la ora 7 dimineata, sa stau pana la ora 14 la scoala. Sa vin acasa si sa ma apuc de teme pe la 16 pana la 20. De la ora 20 pana pe la 10 mai inveti, tocesti pentru fericirea celor din jur, a profesorilor. La 11 te culci si asa mai departe.In weekend exista doar o zi libera Sambata. Duminica trb sa fac teme pt toata saptamana ca sa nu ma aglomerez. De ce credeti ca multi nu stiu inca cum sa transforme din cm in metru ? Nu pentru ca nu au invatat !!! Ci pentru ca nu au avut nevoie de asa ceva. Au avut nevoie doar de note mari.

Cafteala | Elucubratii · 14 septembrie 2011 la 1:00 PM

[…] Nu ştiu prin ce şcoli au umblat aceste personaje care fac pe mironosiţele dar eu am văzut în şcoală destule bătăi între elevi ai aceleaşi clase, elevi din alte cartiere bucureştene venind cu […]

Lutyk · 9 august 2010 la 9:45 AM

RT @Lutyk: Cu geamantanul la scoala http://bit.ly/c64V7x

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar