Ma „ienerveaza” politica RATB care prin controlorii sai amendeaza pe cei fara bilet in conditiile in care nu exista case de bilete in toate statiile. Iar „nasii” regiei profita de lipsa distribuitoarelor de bilete si se urca in mijloacele de transport in comun din statii fara aceste case de bilete. Ar fi fost poate acceptabil daca se puteau cumpara bilete macar din 2 in 2 statii. Dar majoritatea liniilor masinilor comunale din Bucuresti au multe statii consecutive de unde nu poti cumpara bilete. De exemplu, pe linia troleului 62 in statiile Leu, Carol Davilla, ANEFS, Plevnei si Dinica Golescu nu exista cosmelii pentru bilete. Pe linia autobuzului 135 incepand cu statia Ceaikovchi si pana la capat in Pipera din cate stiu eu nu mai e nici o ghereta de unde sa iti poti procura legitimatii de calatorie. La CFR daca te urci fara bilet poti cumpara de la controlor. RATB-ul e un cacat mai cu mot si nu iti ofera aceasta posibilitate. Iti ofera insa o frumusete de amenda de 50 de lei daca platesti pe loc sau 100 daca vrei sa platesti cu alta ocazie.
Daca va faceti iluzii ca dupa ce trec orele de varf in care oamenii muncii se duc sa dea cu sapa in uzina vor fi mai libere autobuzele va inselati amarnic. Ele sunt pline de batranei care, pentru 10 bani la kg de cartofi sau orice altceva traverseaza orasul. Si cum nu pot cara mai mult de 1-2 kg din cauza varstei fac plimbarile astea in fiecare zi. Si daca cumva ai norocul sa urci intr-o masina libera si faci greseala sa te asezi pe scaun, se gaseste cate un mos care sa te ridice de pe scaun chiar daca mai sunt o gramada libere, ca vezi doamne el nu poate sa mearga decat pe locul ala. Ala e scaunul lui si sa te muti tu in alta parte ca sa stea el.
Nu pot sa inteleg obsesia unora, foarte multi de altfel, pentru ocuparea unui scaun in masinile comunale. De la copii si pana la babalaci, toti se arunca in masina, dau din coate ca disperatii, isi trimit traistele la inaintare doar, doar or reusi sa ocupe loc pe scaun. De parca nu au mai stat in viata lor pe un scaun, sau de parca le-ar da cineva marele premiu (la concursul de idiotenie) pentru faptul ca au ocupat reduta inamica: fotoliul RATB. Si nu doar pentru ei, ci si pentru catel si purcel si tot familionul. Dupa ce au ocupat un loc le ocupa si pe celelalte din jur cu papornite care pana cu cateva secunde inainte au sta pe jos in praful/noroiul din statie. Mai sunt alti ciumpalaci pentru care ocupatul scaunului e o victorie atat de mare incat nici macar nu indraznesc sa-si puna curu pe scaun. Isi pun insa, mandrii, sacosele mai mult sau mai putini jegoase sa se odihneasca in fotoliu.
Si ca si cum nu ar fi fost suficient, dupa incercari disperate de a ramane in picioare printre disperatii dupa inscaunare, dai de un aurolac care doarme in masina pentru ca e prea frig afara iar canalele nu mai fac fata. Sau mai nou se urca in masina vara sa se racoreasca ca, deh, avem aere (conditionate). Si daca iarna nu ai decat 2 variante: sa suporti duhoarea sau sa te dai jos si sa iei urmatorul autobuz, vara mai exista o solutie. Deschiderea geamurilor. Dar si aici se porneste un adevarat razbel pentru ca intotdeauna se gaseste cate un ipohondru bolnav de curent. Iar cerberii ratb-ului in loc sa-i intrebe de sanatate pe aurolaci si pe tiganii urcati dupa smangleala si sa ii dea jos, se agata tot de oamenii civilizati.

Categorii: Bucuresti

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

1 comentariu

Lupoaica plimbareata - Lutyk · 31 martie 2021 la 5:34 PM

[…] foarte des furata. Dar lumea se invatase cu statuia acolo si devenise un reper. Lumea întreba în RATB: “-Unde coborati? -La Lupoaica.” Dupa revolutie, nu mai stiu exact in ce an, mai marii […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar