Am ajuns pe un blog in urma unei mentiuni pe Twitter si am citit acest articol despre mirajul Bucurestiului.  Am comentat si acolo dar cred ca subiectul merita aprofundat. Probabil ca aceasta atractie a urbanului (mai) prosper si in special a capitalei exista peste tot in lume caci altfel nu am avea orase cu zeci de milioane de locuitori. In Bucuresti insa, poate din cauza ca inainte de razmerita din ’89 era un oras inchis, ajung oameni care toata viata au visat sa ajunga aici. A fost telul lor in viata: sa traiasca in Bucuresti.
Cam in perioada revolutiei, circula o vorba prin targ: „daca scoti moldovenii si tiganii din capitala populatia se reduce la 10% din cea actuala”. Si asta nu ar reprezenta nici o problema daca cei care ajung in Bucale si-ar pastra bunul simt. Asta in cazul in care au avut asa ceva. Dar din pacate, marea majoritate a celor care ajung in acest oras si reusesc sa ramana aici au impresia ca daca sunt marlani sunt cool, ca asa se comporta adevaratii bucuresteni. Vorbesc tare de se aude la 3 strazi distanta, injura, scuipa, la volan se baga aiurea si in caz de accident chiar daca sunt vinovati tot ei fac scandal, nu stiu sa foloseasca peria de WC pentru ca asa cum spunea si Mitroi intr-un post mai vechi s-au cacat toata viata in fundu curtii, si lista ar putea continua la nesfarsit. Si in cazul in care nu reusesc sa se adapteze in urbea lui Bucur ei sunt cei care ii ponegresc cel mai tare pe locuitorii cetatii de scaun a Tarii Romanesti. Si mai exista o specie de cartitori ai bucurestenilor: cei care nu au intalnit decat astfel de melteni.
Nu am reusit, pana acum, sa inteleg aceasta dorinta a unora de a veni in Bucuresti. Ce ii atrage aici? Eu mi-am petrecut vacantele copilariei la bunici in Breaza, Prahova. Un oras linistit, cu aer curat, unde e o placere sa stai. Strazile, chiar si cele mai scurte, au cam tot atatea apartamente case cat multe din blocurile din Bucuresti. Si cu toate astea cel putin pe aceea strada toata lumea se cunoaste cu toata lumea, se saluta zambind, se respecta si se comporta civilizat. Pe cati dintre vecinii din scara voastra de bloc ii cunoasteti. Ca sa nu mai vorbesc de tot blocul cu nspe scari. Sunt mult mai placute orasele dezvoltate pe orizontala.
Categorii: Bucuresti

Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

2 comentarii

amintire..rece - Lutyk · 31 martie 2021 la 2:50 PM

[…] ce iubesc,viata..satui de capitala…urcati, pe cresta alba…in spate … cu-o […]

Masaj sado-maso - Lutyk · 28 martie 2021 la 1:45 PM

[…] urmă cu câteva zile am avut treabă prin piața Romană. Era deja întuneric afară.  La coloane, niște fete împărțeau niște fluturași ce semănau […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar