Ce am cumpărat: o garsonieră, decomandată, construcţie nouă (2008), 30 mp utili, 38 mp construit, et. 4 din 4+M, parchet laminat, gresie, faianţă, baia utilată (cada colţ, WC, lavoar) caloriferele montate, toate ţevile şi firele trase. Doar să vin să pun centrala şi mobila şi gata. Blocul beneficiaza de 25 de locuri de parcare pt. cele 20 de apartamente şi cele 2 magazine de la parter. Preţul de cumpărare este de 44.000 de euro iar avansul a fost de 4.000.

Am vrut să aplic la Programul „Prima Casă” prin Banca Transilvania. Mi-au cerut să aduc mai întâi o copie dupa actele proprietăţii, şi după ce juristul zice OK putem să semnăm cererea de credit urmând ca în paralel evaluatorul intern al băncii să facă evaluarea. E vorba de un bloc nou aşa că le-am dus contractul de vânzare -cumpărare al terenului, autorizaţiile de construcţie, procesul verbal de încheiere a lucrărilor etc.

După câteva zile mă sună de la bancă că vor şi actul prin care precedentul proprietar a cumpărat terenul şi actul prin care acesta a făcut lotizarea. După încă câteva zile vor şi actul precedent de vânzare şi tot aşa am ajuns ca abia după 3 săptămâni în care am dus şi titlul de proprietate eliberat în 1991 primului proprietar, juridicul să zică OK. Ne-am dus să semnăm cererea de credit pe 3 august, urmând ca dosarul să plece la evaluator. Când am semnat cererea ni s-a spus că într-o zi maxim 2 ne sună evaluatorul să facă inspecţia. Ne-a sunat abia pe 26 august, a fost în inspecţie a doua zi, joi dimineaţa pe la 10, şi mi-a dat raspunsul marti 1septembrie la prânz. Bomba: imobilul nu poate fi evaluat la mai mult de 38.000 iar banca finanţează doar 95% din evaluare.

Mi-am retras dosarul de acolo m-am dus la BRD, am primit o listă cu evaluatori agreaţi, evaluarea a fost gata de pe 1 zi pe alta (pe 2 la ora 9 a venit inspectorul şi pe 3 la ora 4 m-a sunat că e gata raportul), am depus toate actele necesare pe 4 septembrie şi 14 am avut OK-ul de la juridic. Am semnat actele (cerere de credit, deschidere de cont, acord consultare BC etc.) pe 15, şi a doua zi a plecat în centrala BRD pentru analiza finaciară. Pe 29 septembrie dosarul a fost înregistrat la FNGCIMM. Pe 6 octombrie dosarul era finalizat la fond urmând să plece către bancă pe 7. Pe 7 am fost pe listele afişate zilnic la sediul fondului de garantare de langa primaria sectorului 1, iar pe 13 am semnat contractul de garantare.

Iniţial ni s-a spus de la bancă că putem face cu notarul nostru dacă e mai ieftin acolo însă după câteva convorbiri telefonice între notar şi bancă ni s-a spus că nu se pot face actele decât cu notarul agreeat de bancă în speţă BNP Raluca Baldan. După încă câteva zile de agitaţie cu nişte acte cerute de notar (procuri, certificat constator pt firmă etc) marţi 21 octombrie am reuşit să semnăm contractul de vânzare-cumpărare.
Voi reveni cu poze de la garsonieră precum şi cu costurile acestei aventuri.

Ulterior vânzătorii au vorbit cu un director de la BT de la altă sucurasală care le-a zis că banca nu agrează programul prima casă, că special subevaluează toate imobilele ca să te facă să te duci să faci un credit ipotecar standard sau să mai faci şi un credit de nevoi personale. S-au înscris în programul ăsta doar pentru reclamă şi pentru că nu îşi puteau permite ca o bancă de nivelul lor să rămână pe dinafară. Să le fie ruşine pentru că lasă oameni să-şi facă speranţe şi îi încurcă acceptând dosarele pentru prima casă. Mult mai corecţi au fost cei de la ING care s-au retras.

Pe scurt cu cine am lucrat şi am fost mulţumit:
Dezvoltator: SC VLAICU 96  COMIMPEX SRL
Bancă: BRD-GSG
Evaluator: Preciss Consulting S.R.L.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA – IFN

Un sfat pentru cei care vor să-și  cumpere casă: având în vedere costurile creditării în acest moment acest program este foarte convenabil. Dar … dacă vreţi să aplicaţi vă trebuie nervi tari şi foarte multă răbdare (cu sau fără tutun).

PS. Daca aveti intrebari si/sau nelamuriri nu ezitati sa lasati comentarii.


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

12 comentarii

₤uticNo Gravatar · 23 octombrie 2009 la 11:04 AM

@ Escu: Multumesc!

Vlad ₤uticNo Gravatar · 23 octombrie 2009 la 11:03 AM

@dcg 1. bine ai venit pe aici si te mai astept.
2. http://www.ziare.com/business/companii/09-11-2009/banca-transilvania-si-a-epuizat-deja-plafonul-pentru-prima-casa-882796 BT a terminat fondurile in sensul ca 200 de dosare sunt in diferite stadii dar inca nu sunt finalizate. au finalizat doar 30 de dosare.
3. e vorba de 30mp utili. am vazut garsoniere la acelasi pret dar care aveau 30mp construiti.

Escu · 22 octombrie 2009 la 11:39 PM

sa o stapaniti sanatosi!

dcg · 22 octombrie 2009 la 1:58 PM

Referitor la partea asta: "Ulterior vânzătorii au vorbit cu un director de la BT de la altă sucurasală care le-a zis că banca nu agrează programul prima casă, că special subevaluează toate imobilele ca să te facă să te duci să faci un credit ipotecar standard sau să mai faci şi un credit de nevoi personale. S-au înscris în programul ăsta doar pentru reclamă şi pentru că nu îşi puteau permite ca o bancă de nivelul lor să rămână pe dinafară. Să le fie ruşine pentru că lasă oameni să-şi facă speranţe şi îi încurcă acceptând dosarele pentru prima casă." -> se bate cap in cap cu faptul ca BT a fost prima banca ce a epuizat suma alocata si acum cere suplimentarea acesteia ca sa poate continua sa acorde credite PC.

PS: personal gasesc pretul de 44.000 EURO pe 30MP drept jecmaneala, nu inteleg cum ai putut sa te bagi la asa afacere proasta.

Vlad ₤uticNo Gravatar · 21 octombrie 2009 la 3:26 PM

multumesc si bafta in continuare

Anonymous · 21 octombrie 2009 la 3:24 PM

Felicitari!!! Sa stapanesti sanatos noua "achizitie". Si eu sunt cu dosarul pt Prima casa in derulare. Astept CF-ul care iese astazi si apoi sa plece dosarul la fond, sper ca cel tarziu vineri sa fie acolo.

Vlad LuticNo Gravatar · 21 octombrie 2009 la 2:36 PM

la noi nu a fost nici o procedură specială pentru predarea apartamentului. Avem deja de ceva vreme 1 cheie de santier iar dupa ce am semnat actele ne-a dat toate cheile. Singura chestie a fost ca din cauză ca am cumparat de la firma a trebuit sa platim diferenta de curs valutar deoarece firmele nu pot primi decat lei in cont iar finantarea bancii e in euro.

Anonymous · 21 octombrie 2009 la 2:32 PM

Felicitari pentru reusita! Care e procedura care trebuie urmata cand iti preda apartamentul(nou)? Ce acte se intocmesc (procese verbale, garantii pentru constructie, finisaje, etc). Sunt pe final si eu cu prima casa si as vrea sa am toate actele ok la final, sa nu trezesc ca umblu dupa dezvoltator ca nu am una sau alta.
Mersi, Vlad

Vlad LuticNo Gravatar · 21 octombrie 2009 la 2:28 PM

mulţumesc pentru vizită şi pentru urări. baftă mâine şi să fie într-un ceas bun.

v · 21 octombrie 2009 la 2:21 PM

felicitari! sa stapaniti sanatosi garsoniera.
si noua ne-au ubevaluat apartamentul (BCR) cu 2000e dar am decis sa mergem mai departe asa. maine semnat contractul de vanzare-cumparare.

inca o data felicitari si spor la mobilat!
vicky

Garsonieră de închiriat (sector 2) - Lutyk · 25 martie 2021 la 5:52 PM

[…] ofer spre închiriere garsonieră confort 1 decomandat, 38 mp, în zona Fundeni (vis-a-vis de Institutul Oncologic), construcție […]

BRD - Groupe Societe Generale - Lutyk · 25 martie 2021 la 12:00 PM

[…] urmă cu câțiva ani, am luat un credit Prima Casă de la BRD. Pe vremea aia în orice bancă intrai, inclusiv la BRD – Groupe Societe Generale, […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar