CURÉNT s.m. 1. Deplasare a unei mase de aer cauzată de o diferenţă de temperatură şi de presiune; flux.
VÂNT, vânturi, s.n. 1. Deplasare pe orizontală a unei mase de aer provocată de diferenţa de presiune existentă între două regiuni ale atmosferei.

M-am săturat să tot aud oameni care se tem de curent. Dacă răcesc, îi doare spatele, măseaua, capul etc. de vină e curentul. I-a tras curentul. Dar unul nu s-ar duce la doctor. De unde până unde această frică de curent. De ce doar în România există această fobie că te trage curentul. De ce nu se plânge lumea și când bate vantul. E tot o deplasare a unei mase de aer. După furtuna de luni seara ar fi trebuit să nu se mai poată mișca nimeni a doua-a zi de durere. 🙂

Ce faci când te trage curentul?

Am fost în Franța de 2 ori. Acolo nu numai că nu se teme nimeni de curent, dar e chiar benefic. Geamurile au nișe prin care circulă aerul, ușile sunt puțin mai scurte ca să poată circula aerul pe sub ele. Într-o casă din occident chiar dacă sunt toate geamurile și ușile închise simți circulația aerului. Într-o casă bine aerisită nu apare condensul care la rândul lui duce la igrasie.

În România toate geamurile și ușile trebuie să se închidă cât mai ermetic ca nu cumva să circule aerul. Camerele se aerisesc una câte una (dacă se aerisesc), că vine curentul și ne bate la cap.

Uneori mă gândesc că e o formă de lene. Zici că te doare ceva și scapi de treabă. Ce te faci însă când ești trimis la doctor ca să vadă de ce te doare? Atunci zici că te-a tras curentul și din această cauză te doare și că nu te duci la doctor că nu are ce să-ți facă. Trece de la sine în 2-3 zile. Eventual cu automedicație cu Antinevralgic.

sursă foto: Mihai Vasilescu


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

4 comentarii

LutykNo Gravatar · 15 iulie 2010 la 3:11 PM

Corect! si mai sunt care au dureri „psihologice”. Fiind convinsi ca daca au stat in curent trebuie sa ii doara ceva, pana la urma chiar ii doare. Imi aduc aminte ca uneori, cand eram la scoala si nu vroiam sa ma asculte, ma concentram atat de tare sa imi iau o fata de om suferind (de burta, de cap etc.) ca pana la urma chiar incepea sa ma doara.

DianaNo Gravatar · 15 iulie 2010 la 3:10 PM

Sunt totusi oameni care au probleme cu urechile, maselele si chiar dauneaza curentul.

Insa multi intr-adevar, folosesc ca scuza.

In sine curentul nu face rau. Dauneaza doar daca ai deja o afectiune. Daca ai probleme cu urechea si nu ti-o tratezi, normal ca iti curge la curent. Daca ai maseaua cariata si nu ti-o scoti, nu ti-o ingrijesti la dentist, normal ca te doare de la curent.
Daca esti ca mine predispus sa faci laringita si bronsita ca n-ai avut acum nu stiu cati ani grija si te-ai procopsit ca bolile astea, normal ca dauneaza curentul.

Curentul nu are asa multe vine… doar agraveaza ceea ce era de fapt.
Ar trebui zis mersi la curent ca ne ajuta sa ne dam uneori seama de gravitatea nepasarii noastre. :))

Lutyk · 25 iulie 2010 la 4:00 PM

Curentul – boala nationala a romanilor http://bit.ly/cdiZOC via @AddToAny

R.A.T.B. | Elucubraţii · 15 iulie 2010 la 3:06 PM

[…] Dar si aici se porneste un adevarat razbel pentru ca intotdeauna se gaseste cate un ipohondru bolnav de curent. Iar cerberii ratb-ului in loc sa-i intrebe de sanatate pe aurolaci si pe tiganii urcati dupa […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar