IpocraziaÎn România sunt foarte mulți ipocriți. Când sunt față în față cu cineva românii îl mângâie cu vorbe dulci, cu săru’ mâna, dar când persoana pleacă începe bârfa cu vorbe grele la adresa persoanei respective. O altă formă de ipocrizie, prezentă în special în zonele rurale, la țară cum se spune, este impunerea de către părinți copiilor să le vorbească cu săru’ mâna ca să se simtă și ei ca boierii în fața țăranului umil, dar când ies din casă se transformă înapoi în țăranul acela care își frământă căciula în mâini și se pleacă în fața oricui.

Oare de ce doar în România trebuie să folosești pluralul majestății atunci când vorbești cu o persoană mai în vârstă, deoarece altfel ești considerat needucat și ți se spune că nu ști să arăți respectul cuvenit. Și de cele mai multe ori acest respect este unilateral. Ți se cere să arăți respect personeleor mai în etate dar ele nu trebuie să te respecte că de – ești mai tânăr.

După părerea mea, în primul rând respectul se câștigă, se merită. Poți să ai și 100 de ani, dacă ești o javră de om nu meriți să fi respectat. În al 2-lea rând chiar dacă îi spui cuiva pe nume sau te adresezi cu „tu” asta nu înseamnă că nu îl respecți, ci e un mod de a ușura comunicarea. În momentul în care impui o formulă de adresare din partea interlocutorului creezi o barieră greu de trecut, iar apropierea și comunicarea sunt greu de realizat.

Sursă foto: fcsteaua.ro


Vlad Robert M. Lutic

Blogger, scriitor, jurnalist.

3 comentarii

Respectul, statul si simbolurile lui - Lutyk · 12 aprilie 2021 la 5:34 PM

[…] multi romani il considera forma suprema de respect. Pentru ca degeaba ii spui celui de langa tine saru’mana daca atunci cand intoarce capul ii trantesti flegme in strachina cu mancare. Respectul se impune si […]

Făţărnicia românească - Lutyk · 23 martie 2021 la 3:13 PM

[…] plâns că nu avem un preşedinte care să se implice. Acum că avem un astfel de şef de stat ne plângem că de ce se implică. Nu emit judecăţi “savante” de valoare în privinţa nici unuia […]

Lutyk · 25 iulie 2010 la 3:51 PM

Ipocrizia la romani http://bit.ly/dxNbNg via @AddToAnybet

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lutyk.ro is using WP-Gravatar