Jos shaorma cu de toate? WTF?

Am tot auzit „Ce e tampenia asta cu „shaorma cu de toate„” că e românism, că numai la noi există aşa ceva. Că nu mai există nicăieri aşa ceva.
Prin ’91 am stat câteva luni în Istanbul. Acolo nu aveau shaorma. Doar kebap. Şi din ce îmi aduc eu aminte era mult mai bogat decât „shaorma cu de toate” din zilele noastre de aici din Bucureşti. În primul rând nu găseai decât foarte rar de pui. De porc, aşa cum apăruseră prin capitala noastră dragă prin anii ’90 nici nu putea fi vorba. Era doar de miel/oaie. Şi poate, nu sunt sigur, să fi avut şi puţină vită, însă nu ca la noi unde gaseşti de vită cu puuuuţin miel ca să nu le miroasă la boieri. În Istanbul când treceai pe lângă un kebap se simţea, frate, de la distanţă mirosul de carne de ovină.
Kebapul se făcea în jumătate de franzela şi avea în el de toate: carne, cartofi prăjiţi, roşii, ceapă, salata verde şi altele pe care nu le mai ţin minte. Au trecut prea multi ani. Şi nu te întrba nimeni ce vrei şi ce nu vrei în ea. Cel care o făcea, o făcea „ca la carte”. Singura întrebare era dacă vrei picant sau nu.
Ceea ce vreau să spun e că reţetele orientale de shaorma şi kebap, astea sunt „CU DE TOATE”. „Fără din aia” sau „mai puţin d-aia şi mai mult d-ailaltă” sunt doar fite de consumator. Astea sunt românisme. Cum ar fi să te duci la McDonalds şi să ceri „Vreau cutare meniu da să-mi puneţi ceva mai puţini cartofi, pârjoala să fie mai mare, fără salată, cu mulţi castraveciori şi muuuult sos”. Crezi că te serveşte aşa cum vrei?
Dacă ceea ce ai comandat conţine elemente care nu îţi plac nu ai decât sa le elimini. Şi în Istanbul vedeai destui care desfăceau jumătatea de franzelă şi aruncau unele chestii de prin ea.
Oare câţi dintre cei care se pronunţă atât de vehement împotriva shaormei cu de toate, au mâncat măcar o singură shaorma de la mama ei, adică din ţările arabe. Sau, hai, ca să nu fiu chiar aşa de rău, măcar un kebap de la el de acasă din Turcia, că e mai aproape. Şi când au comandat acolo, tot aşa au făcut mofturi?

sursa foto: turkeytravelplanner.com. Tot aici gasiti si o istorie a kebap-ului.

13 thoughts on “Jos shaorma cu de toate? WTF?

  1. Sorin.C

    aprilie 6, 2012 at 1:42pm

    iti garantez ca am mancat si shaorma si kebap exact de unde au aparut si pe langa asta nu ai inteles nimic din articolul meu… oricum ms pt reclama 😉

    • Lutyk

      aprilie 6, 2012 at 1:51pm

      Sorin, bine ai venit la mine pe blog. Multumesc pentru comentariu.
      Singura legatura dintre postul meu si al tau e faptul ca articolul tau se numeste „Shaorma cu de toate”.
      Stai linistit ca si eu fac mofturi la shaorma, nu esti singurul.

      • Sorin.C

        aprilie 6, 2012 at 1:57pm

        ti-am mai citit blogul… doar ca nu ti-am lasat comentarii ca nu prea comentez pe blogurile altora :)… stiu multi spun ca este o mare greseala din partea mea, dar asta e

  2. polimedia.us/fain

    mai 8, 2012 at 5:51pm

    Jos shaorma cu de toate- WTF- – Elucubratii…

    ” Prin ’91 am stat câteva luni în Istanbul. [..] Kebapul se făcea în jumătate de franzela şi avea în el de toate: carne, cartofi prăjiţi, roşii, ceapă, salata verde şi altele pe care nu le mai ţin minte. Au trecut prea multi ani. Şi nu te întrba nimen…

  3. Akihiko

    iunie 19, 2012 at 9:47pm

    Shaorma is a Middle Eastern Arabic-style sandwich-like wrap uslualy composed of shaved lamb, goat, chicken, turkey, beef, or a combination of meats. The usual shaorma is made of pita bread or taboon bread, hummus, tomato and cucumber, and the shaved meat itself. As toppings, you can find: tahini, pickled beets and amba. It bears some resemblance to the Gyros from Greece or the Turkish df6ner kebap because all of them use pita-wrapped meat. +16Was this answer helpful?

  4. Andrei

    august 4, 2012 at 11:42pm

    Si daca ma duc in Turcia sau in Iran, daca stiu ca urmeaza sa-mi puna ceva ce nu-mi place ii zic ca vreau fara de-aia. Si daca nu-mi da fara de-aia ma lipsesc si ma pierde pe mine ca si client. Daca pe la ei nu se obisnuieste sa-ti alegi cu ce vrei sa fie, probabil n-o sa planga prea tare ca nu raman clientul lor, dar daca turcii shaormari din Bucuresti ar face ei fite, in loc sa-i lase pe clienti sa faca fite, s-ar cara inapoi la ei in turcia imediat. Niciun roman n-ar mai manca shaorma daca nu si-ar putea cumpara shaorma cum o vrea el, asa e la noi si cine vrea sa faca afaceri in Romania trebuie sa respecte asta. Si nu cred ca turcii shaormari au venit in Romania de bine ce-o duceau pe unde erau ei. Cand zic turcii shaormari nu vreau sa jignesc pe nimeni, ci pur si simplu ma refer la turcii care fac shaorma.

    • Lutyk

      august 5, 2012 at 11:11am

      In primul rand bun venit la mine pe blog si multumesc de comentariu.
      Apoi daca te duci prin Turcia sau Iran si comanzi e simplu ridici atatea degete cate bucati vrei si arati ce anume vrei. dar cred ca ar fi mai dificil sa explici ca NU vrei un anume ingredient. E ca si cum te-ai duce la restaurant in acelasi loc si ai incerca sa-i spui bucatarului ca nu vrei sa-ti puna un anumit condiment sau ingredient in mancare. In mod normal comanzi si ce nu iti place lasi pe marginea farfuriei.

  5. cat

    ianuarie 26, 2013 at 12:21am

    Am mancat doner kebab in Istanbul si va spun sincer ca era atat de uscat si de greu de mestecat ca parca duceam dorul unui sos ca la acasa,puneau cate trei cartofi prajiti pe care ii culegeau cu penseta,carnea neaparat cantarita nici un gram in plus sau minus(asa cred cel putin),lipia era alba si inca fainoasa,si o inveleau in cea mai ingalbenita de vreme hartie ,iar ca dimensiune arata mai degraba a clatita.Am intrebat daca au vreun sos si se uita tipul la mine de parca de parca i-as fi cerut sare pentru limonada.Bad experience ….asa ca am dus dorul unei shaorma cu de toate

    • Lutyk

      aprilie 2, 2013 at 5:44pm

      Poate ca au devenit si turcii mai nemti. In ’91 cand am fost eu acolo nu se cantarea nimic ci se punea totul ochiometric, cam cum se face la noi. Sos nu avea nici atunci dar se facea in jumatate de franzela. Se gasea si atunci ceva infasurat ca o clatita cum zici tu dar se numea altfel, nu kebab.

  6. James

    aprilie 1, 2013 at 11:37pm

    Prietene esti complet tignit? Poate sunt alergic la usturoi sau castravet basit.. te-ai gandit? Romanism? Asta pentru ca imi aleg ce mananc? Poate ai ramas tu la „Comunism”, eu unul prefer sa-mi „customizez” ce bag in mine, plus tot ceea ce tine de persoana mea in general. Si asta nu-i chestie de „fitza” .. E fix chestie preferinta personala. Adica da, suntem diferiti intre noi. Chiar suntem!

    • Lutyk

      aprilie 2, 2013 at 5:29pm

      Ramane de vazut cine e tiCnit. Sa ma anunti cand te duci la restaurant si ceri o ciorba fara morcovi. Dar sa ii scoata pentru tine din farfurie ci sa fie fiarta fara morcovi. Sau fara oricare alta leguma care face parte din reteta.

      • Dan

        aprilie 12, 2013 at 3:26am

        Am o mare surpriza pentru tine: La McDonald’s in SUA, adica la mama lui acasa 80% din cumparatori cer meniu customized: Extra sos de guacamole, fara ceapa. cartofii fara sare. Ori poate extra sare. Si ghici ce ? Ecranele unde introduc comenzile au optiunile astea, extra, without, bucatarul in spate le vede si se conformeaza.

Lasă un răspuns la Akihiko Anulează răspunsul

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.