Blestemul Anei lui Manole

Mormantul Anei lui Manole

Meşterul Manole e o baladă foarte apreciată de criticii literari. Cât adevăr e în ea nu pot să ştiu şi nu cred să fie cineva care să ştie dar toată istoria noastră pare bântuită de blestemul Anei lui Manole.
În Evul Mediu fugeam de invadatori lăsând în urmă prăpăd. Na ardeam casele şi recoltele, otrăveam fântânile pentru a ne întoarce după război să reconstruim totul de la 0 până la următorul atac când iarăşi lăsam pârjol în urma noastră. Voievozii erau omorâţi de boieri iar noul domn încerca să şteargă orice urmă lăsată de vechiul uns al lui dumnezeu.
Si pentru că mâncătoria între români era prea mare în 1866 a venit un neamţ să ne conducă. Şi când părea că în sfârşit România a pornit pe drumul cel bun al modernizării au venit comuniştii şi au descălecat de pe tancuri în ţărişoara asta. Şi au găsit aici un mediu încă propice pentru mâncătorie şi ură de clasă. Şi a fost rândul lor să distrugă tot ce mergea p’acilea şi să o pornească de la zero pentru construcţia României multilateral dezvoltate.
A venit apoi ceva numit popmpos Revoluţie. Şi pentru că în timpul epocii de aur ne+am îmbolnăvit de cleptomanie în anii ce au urmat am furat tot ce s-a putut. Şi ce nu am putut fura am distrus. Ca să clădim pe baze noi, democratice, capitalismul cu faţă umană. Şi vedem de 20 de ani cum cei ajunşi la putere acuză „greaua moştenire” şi pornesc noi şi noi reforme în fiecare domeniu şi nici una nu apucă să fie terminată şi chiar dacă apucă tot e considerată proastă de cei ce va să vină şi care la rândul lor îşi vor începe propria tranyiţie spre un nou sistem medical, educaţional etc. Fiecare potentat al zilei în acuză pe predecesorul său şi distruge TOT ce a făcut acesta, bun sau rău fără osebire.
Oare când vom scăpa de acest blestem?


Asculta mai multe audio Muzica

7 thoughts on “Blestemul Anei lui Manole

 1. fanel

  septembrie 1, 2010 at 1:38pm

  Cand vom avea puterea sa gandim noi cu capul nostru si sa nu-i mai lasam pe altii sa gandeasca pentru noi, cand vom intelege ca lumea nu se imparte drastic in urban si rural….mai avem.

  FRumoasa melodie 😉

 2. hime

  septembrie 2, 2010 at 10:41pm

  Sa fie oare un blestem cazut pe capul nostru ???

 3. Castele de nisip | Elucubratii

  septembrie 8, 2010 at 11:08am

  […] tot el era ministru prim şi a modificat programele. Probabil că a vrut să dovedească existenţa blestemului Anei lui Manole . Şi a schimbat programele atât de bine încât acum au crucea pe […]

Ai ceva de comentat? Atunci, ce mai astepti?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.