Romania – stat laic?

LÁIC, -Ă, laici, -e, adj. (Adesea substantivat) Care este din afara religiei şi a tagmei bisericeşti, specific acestui domeniu; mirenesc, lumesc. ♦ Fig. (Fam.) Care nu cunoaşte, nu este iniţiat într-un anumit domeniu. [Pr.: la-ic] – Din fr. laïque, lat. laicus.
LÁIC s., adj. 1. s. v. mirean. 2. adj. lumesc, mirean, mirenesc, pământean, profan, (rar) secular, (înv. şi pop.) pământesc, (înv.) politicesc, temporal.

Avand in vedere definitia de mai sus cum poate fi Romania stat laic atat timp cat religia e materie obligatorie in scoli iar popii au salariu de la stat.
As putea fi de acord cu religia in scoli daca s-ar preda echidistant toate religiile. Si nu ma refer la sectele de cartier ci la marile curente religioase: crestinism , iudaism, islamism, budism. Dar la noi se predau doar preceptele ortodoxe.
De ce sa plateasca statul salariile popilor. La cati bani (neimpozitati) castiga din nunti, botezuri, inmormantari, parastase etc. sa-si plateasca singuri salariile. Nu sa-si cumpere masini si aparatura electro-casnica de ultima generatie sau sa-si faca cupole de cupru la biserici.
Fiindca acest guvern ne tot flutura drapelul solidaritatii pe timp de criza, ii cer si eu guvernului si bisericii sa fie solidari cu criza si sa propuna un proiect de act normativ prin care salariile si activitatile specifice cultelor religioase sa fie finantate exclusiv din fonduri private provenite de la enoriasi sau simpatizanti si nu de la bugetul statului si asa impovarat.

2 thoughts on “Romania – stat laic?

  1. Anonymous

    mai 5, 2010 at 12:33am

    romania nu e stat laic prin constitutie 😉

  2. Lutyk

    mai 5, 2010 at 9:27am

    @Anonim: Nici nu am spus ca ar fi. Dar ar trebui sa fie. Romania e stat laic doar la nivel declarativ.

Ai ceva de comentat? Atunci, ce mai astepti?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.